Tovább olvasom

Rovelli, Carlo

Az idő rendje

starsBetöltés...

 

Fordította: Balázs István
Megjelenés dátuma: 2018-09-03
Terjedelem: 248 oldal

 

Méret: 110 x 178 mm
Kötés: FÜLES, KARTONÁLT
ISBN: 9789633554081
2 450 Ft1 960 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

A Hét rövid fizikalecke szerzőjétől

Miért a múltra emlékszünk; miért nem a jövőre? Mi vagyunk az időben, vagy az idő létezik mibennünk? Mit jelent az valójában, hogy az idő „folyik”? Mi köti az időt a mi szubjektív természetünkhöz?

Az idő rendje a fizikának egy olyan jelenségét tárgyalja, amely mindenkit érdekel: az időt. Az idő olyan rejtély, amelyről mindenkinek van személyes tapasztalata. A fizikusok számára is rejtély: ők az idő radikális átalakulásának lehettek szemtanúi Newtontól Einsteinig, a kvantummechanikáig, végül a hurok-kvantumgravitáció elméletéig, amelynek Carlo Rovelli az egyik legjelentősebb képviselője. Newton egyenleteiben mindig ott volt az idő, de mára eltűnt a fizika alapegyenleteiből. Múlt és jövő már nem egymás ellentettjei. A fizikának azt kell felszámolnia, amit mindenki hisz: hogy az egyetlen biztos pont a jelen.
Carlo Rovelli, miközben e rendkívüli gondolattársítások közül három példát megvizsgál, betekintést ad a fizika múltjába, s elvezet odáig, ameddig az időről való jelen tudásunk elér: „a ma még nem ismert dolgok hatalmas, az éj sötétjébe burkolózó csillagóceánjáig.”

„Általában úgy gondoljuk el az időt, mint valami egyszerű, magától értetődő dolgot; órával mérhető, és mindennek fittyet hányva, egyenletesen halad előre a múltból a jövő felé. Az idő múlásával meghatározott rendben következnek egymásra a múlt, a jelen és a jövő eseményei; a múlt végérvényes, a jövő nyitott. Csakhogy bebizonyosodott: ez mind tévedés.”

„Az új Stephen Hawking. Az idő rendje káprázatos könyv.”

THE SUNDAY TIMES

A szerző további könyvei


starsBetöltés...
Carlo Rovelli
A tudomány születése – Anaximandrosz forradalma

4500 Ft 3600 Ft 20%

starsBetöltés...
Carlo Rovelli
A valóság nem olyan, amilyennek látjuk

4500 Ft 3600 Ft 20%

starsBetöltés...
Carlo Rovelli
Hét rövid fizikalecke

2450 Ft 1960 Ft 20%

Rovelli, Carlo

Carlo Rovelli (1956) olasz elméleti fizikus. Hazáján kívül az Egyesült Államokban is dolgozott, ma Franciaországban él, az Académie internationale de philosophie des sciences (AIPS) és az Institut universitaire de France (IUF) tagja, s vezeti a marseille-i Aix-Marseille Universitén (AMU) működő Elméleti Fizikai Központ (Centre de physique théorique) kvantumgravitációs kutatócsoportját. Kutatói munkássága mellett küldetésének tekinti a tudomány népszerűsítését. Közérthető, szellemes stílusát gyakran hasonlítják Richard P. Feynmanéhoz. A Hét rövid fizikalecke az utóbbi évek egyik legnagyobb olasz könyvsikere volt, több mint negyven nyelvre lefordították.

A szerző fotóját készítette: Basso Cannarsa

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja