Tovább olvasom

Rovelli, Carlo

A valóság nem olyan, amilyennek látjuk

A dolgok elemi szerkezete
starsBetöltés...

 

Fordította: Balázs István
Megjelenés dátuma: 2019-11-20
Terjedelem: 248 oldal

 

Méret: 138 x 225 mm
Kötés: FÜLES, KARTONÁLT
ISBN: 9789633555507
4 500 Ft3 600 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

A Hét rövid fizikalecke szerzőjétől

 

Az idő, a tér, az anyag is minden jel szerint elemi kvantumesemények nyüzsgő sokasága.  A kvantumgravitációs kutatások a valóságnak ezt a mélyszövetét igyekeznek feltárni; tudásunk itt megint kétségessé válik.

Carlo Rovelli, ennek a kalandnak az egyik legfőbb szereplője egyszerűen és megnyerően kalauzolja el az olvasót e kutatás lényegéig. Elmondja, hogyan változott meg a világról alkotott képünk az ókortól a legújabb felfedezésekig – annak felismeréséig, hogy a fekete lyukak párolognak, hogy lehetett ősrobbanás előtti univerzum, hogy a tér szemcsés szerkezetű, hogy az információnak is lehet szerepe a fizikában, hogy az idő nem játszik szerepet a részecskefizikában.

A szerző a világ fizikai látásmódjának széles freskóját vázolja fel, tisztázza az általános relativitáselmélet és a kvantummechanika tartalmát, felvisz bennünket a mai tudás hajójának fedélzetére, eredeti módon és jól érthetően ismertet meg bennünket a ma még nyitott legfontosabb kérdésekkel. S ami talán a legfontosabb: átadja az olvasónak a kutatás adta varázslatos érzést, a kutatást ösztökélő szenvedélyt és a tudomány által a szemünk elé tárt új távlatok szépségeit.

 

„Megszállottjai vagyunk önmagunknak. A magunk történelmét tanulmányozzuk, a magunk lelki működését, a magunk filozófiáját, a magunk irodalmát, a magunk isteneit. Tudásunk jókora része voltaképpen az ember szüntelen körözése önmaga körül; mintha az egész világmindenségben mi lennénk a legfontosabbak. A fizika, azt hiszem, azért tetszik nekem, mert ablakot nyit a világra és messzire tekint – szinte friss levegőt enged a házba.”

A szerző további könyvei


starsBetöltés...
Carlo Rovelli
A tudomány születése – Anaximandrosz forradalma

3900 Ft 3600 Ft 8%

starsBetöltés...
Carlo Rovelli
Az idő rendje

2450 Ft 1960 Ft 20%


starsBetöltés...
Carlo Rovelli
Hét rövid fizikalecke

2890 Ft 2312 Ft 20%

Rovelli, Carlo

Carlo Rovelli (1956) olasz elméleti fizikus. Hazáján kívül az Egyesült Államokban is dolgozott, ma Franciaországban él, az Académie internationale de philosophie des sciences (AIPS) és az Institut universitaire de France (IUF) tagja, s vezeti a marseille-i Aix-Marseille Universitén (AMU) működő Elméleti Fizikai Központ (Centre de physique théorique) kvantumgravitációs kutatócsoportját. Kutatói munkássága mellett küldetésének tekinti a tudomány népszerűsítését. Közérthető, szellemes stílusát gyakran hasonlítják Richard P. Feynmanéhoz. A Hét rövid fizikalecke az utóbbi évek egyik legnagyobb olasz könyvsikere volt, több mint negyven nyelvre lefordították.

A szerző fotóját készítette: Basso Cannarsa

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja