Tovább olvasom

Rovelli, Carlo

A tudomány születése – Anaximandrosz forradalma


starsBetöltés...

 

Fordította: Balázs István
Megjelenés dátuma: 2021-02-15
Terjedelem: 236 oldal

 

Méret: 138 x 225 mm
Kötés: FÜLES, KARTONÁLT
ISBN: 9789633551172
3 900 Ft3 120 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Mi a tudomány? Az egyiptomiaktól a majákig, a kínaiaktól a babilóniaiakig mindegyik civilizáció úgy látta, hogy „fenn az égbolt, lenn a föld” – ennyi a világ (és a Föld alatt még valami, hogy le ne essen). De a görögök másképpen gondolták: úgy, hogy a Föld alatt is ég van – merthogy a Föld csak egy nagy kődarab az égben; és nem kell tartania semminek, mert ugyan miért esne le? Hogy pontosabbak legyünk, egy filozófus, Anaximandrosz biztosan így gondolta, még az i. e. 6. század első felében, és ez, ahogyan Karl Popper, a tudományfilozófia kiemelkedő 20. századi képviselője mondta, „az emberi gondolkodás egész történetének egyik legmerészebb, legforradalmibb gondolata, legpáratlanabb felfedezése”.

Könyvünk Anaximandrosz rendkívüli „tudományos forradalmáról” szól; ez a ragyogó gondolat nyitotta meg az utat Kopernikusz, Galilei, Newton és Einstein felfedezéseihez. Tőle kapunk ösztönzést, hogy higgadtan elmélkedjünk a tudományos gondolkodás természetéről, kritikai és felforgató képességéről, s vitába szálljunk azokkal, akik tudományellenes dogmatizmusukban azt hirdetik, hogy csak az övék az igazság, másfelől meg azokkal, akik a manapság igen divatos kulturális relativizmust vallják. Rovelli hevesen, szenvedéllyel védelmezi a gondolat szabadságát mindenfajta tömegbutítással szemben.

 

„A tudományos gondolkodás mindenekelőtt azoknak az újabb és újabb módszereknek a szenvedélyes felkutatása, amelyek révén a világ elgondolható. Nem a megszerzett bizonyosságokban rejlik az ereje, épp ellenkezőleg: annak radikális tudatosulásában, hogy mekkora a tudatlanságunk. Ez a tudatosság késztet bennünket kétkedésre a tudni vélt dolgokban, és arra, hogy emiatt folytassuk a tanulást. Nem a bizonyosság kedvéért törekszünk a tudásra, épp ellenkezőleg: a bizonyosság mélységes hiánya miatt.”

 

Idézet, kritika, recenzió helye. Kis türelmet kérünk.

(a szerk)

A szerző további könyvei

starsBetöltés...
Carlo Rovelli
A valóság nem olyan, amilyennek látjuk

4500 Ft 3600 Ft 20%

starsBetöltés...
Carlo Rovelli
Az idő rendje

2450 Ft 1960 Ft 20%


starsBetöltés...
Carlo Rovelli
Hét rövid fizikalecke

2890 Ft 2312 Ft 20%

Rovelli, Carlo

Carlo Rovelli (sz. 1956) olasz elméleti fizikus. 2018-ban egyike volt annak a kétszáz aláírónak, aki csatlakozott a tekintélyes francia napilap, a Le Monde felhívásához, sürgetően ráirányítva a figyelmet a fajok kihalásának veszélyeire, ami – ha a gondolkodásunkon azonnal és radikálisan nem változtatunk – a klímaváltozás következtében az embert sem fogja kímélni. 2019-ben a Foreign Policy magazin beválasztotta a 100 legbefolyásosabb „globális gondolkodó” sorába.

A szerző fotóját készítette: Basso Cannarsa

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja