Tovább olvasom

Attenborough, David

Élet a Földön

starsBetöltés...

 

Fordította: Makovecz Benjamin
Megjelenés dátuma: 2021-03-23
Terjedelem: 420 oldal

 

Méret: 130 x 200 mm
ISBN: 9789633556221
5 900 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Nem rendelhető

A mára már klasszikussá vált könyv és a belőle készült filmsorozat nemzedékeket varázsolt el és ismertetett meg Földünk elképesztően gazdag élővilágával. Az Élet a Földön első kiadása stílszerűen Charles Darwin, az evolúcióelmélet atyja születésének 170. évfordulóján, 1979-ben jelent meg. Ez az átdolgozott és a tudományos kutatás legújabb eredményeivel kiegészített új kiadás méltán fogja elbűvölni azokat, akik annak idején olvasták az első változatot, ugyanakkor megeleveníti az akkori élményt az új olvasókban is. A felvillanyozóan gazdag merítésű könyvben, a bőséges képanyag segítségével és David Attenborough kalauzolásával követhetjük végig bolygónk élővilágának történetét az élet első szikrájától napjainkig.

„A borneói Gomantong-barlangban 8 denevérfaj több millió példánya él. Olyan régóta laknak itt, hogy ürülékük a barlang egyik termében 30 méter magas dombként emelkedik csaknem a mennyezetig. Látni akartuk a denevéreket, ezért felmásztunk rá. Odafent, egészen közel a boltozathoz vízszintesen futó, keskeny kőpárkányokról sorban egymás mellett csüngtek lefelé. Amikor rájuk világítottunk, néhányan elengedték a kőperemet és ellebbentek mellettünk, szárnyuk súrolta az arcunkat; mások csak idegesen forgatták a fejüket, és bámultak ránk mélyfekete gombszemükkel. Aztán hirtelen erőt vett rajtuk a rémület, és kétségbeesetten próbálva menekülni a szűk folyosóból, viharként indultak meg mindannyian a barlang fő csarnokának tágasabb tere felé. Mire lejutottunk a guanóhegyről, a fő csarnokot teljesen megtöltötte az örvénylő tömeg. Csak köröztek és köröztek, mindent betöltve a csapkodó bőrszárnyak furcsa lármájával. Vissantásaiknak természetesen csak az alacsonyabb rezgésszámú tartományait hallottuk, mint távoli űrből érkező sustorgást – a ricsaj legjava rejtve maradt előttünk. Nyilvánvaló, hogy most is a szonárjukat használták, de vajon hogyan lehetséges, hogy a visszhangok pokoli orkánja egyiküket sem zavarta meg? Hogyan kerülték el az összeütközést?

Amikor leszáll az est, a denevérek elhagyják a barlangot. Percenként ezren és ezren bukkannak elő a barlang nyílásából sötét kis testek hömpölygő áradataként, és szétoszlanak az erdő fölött, hogy megkezdjék az éjszakai vadászatot. A denevérkolónia minden éjjel több tonna moszkitót és más apró rovart fogyaszt el.”

„Attenborough könyvének célja az, hogy ismereteket közvetítsen, oktasson és szórakoztasson. Mindháromnak eleget tesz, sőt egy negyediknek is: inspirál.”

The Guardian

A szerző további könyvei

starsBetöltés...
David Attenborough
Utazások a világ túlsó felére

4950 Ft 3960 Ft 20%

Attenborough, David

Sir David Attenborough (1926) a világ legismertebb és legnépszerűbb brit természetfilmese. Természettudósi és média-pályafutása közel hetven évet ölel fel. Olyan legendás, mára klasszikussá vált BBC-filmsorozatokat készített, mint az Élet a Földön (1979), Az élő bolygó (1984), Az élet megpróbáltatásai (1990), A növények magánélete (1995), A madarak élete (1998), A kék bolygó (2001), Az emlősök élete (2002), a Bolygónk, a Föld (2006) és az Élet hidegvérrel (2008). Életpályáját összegző és a Földünk megóvása érdekében halaszthatatlan lépéseket sürgető legutóbbi könyve, az Egy élet a bolygónkon 2020-ban jelent meg magyarul.
A szerző fotóját készítette: Ruth Peacey.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja