Tovább olvasom

Attenborough, David

Egy ifjú természettudós történetei – Állatkerti gyűjtőutak

starsBetöltés...

 

Fordította: Makovecz Benjamin
Megjelenés dátuma: 2022-02-02
Terjedelem: 360 oldal

 

Méret: 155 x 230 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789633554456
4 950 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

1954-ben az ifjú David Attenborough-nak káprázatos alkalmat kínált az élet: világ körüli útra indulhatott, hogy ritka és különleges állatokat gyűjtsön a Londoni Állatkert számára, és minderről filmeket készítsen – a BBC új, Állatkerti gyűjtőutak című sorozatát.

Ez a könyv három ilyen utazás története. Társaival a helybeli őslakosokkal együtt kutatott az akkori Brit Guyanában óriáshangyászok, Indonéziában komodói sárkányok és Paraguayban tatuk után. Volt dolguk pirájákkal, dühös kúszósülökkel és szökésre mindig kész pekarikkal. Megküzdöttek a komisz terepviszonyokkal, a kiszámíthatatlan folyókkal, hogy megörökíthessék e távoli vidékek hihetetlen szépségeit és mesésen változatos élővilágát. Módszereik ma már idejétmúltnak tűnnek, de az állatok, növények, helybeli emberek és a környezet iránti csodálatuk és tiszteletük még mindig példamutató.

A szerzőre oly jellemző szellemességgel és bájjal megírt történetek nemcsak az emlékezetes kalandokról szólnak, hanem arról az emberről is, aki rajongó szeretetet ébresztett bennünk a természet iránt, és lelkesedése azóta is töretlen.

Az Egy ifjú természettudós történetei első kiadása magyarul Titokzatos állatok nyomában címmel 1993-ban jelent meg. A némileg átdolgozott jelenlegi kiadás teljesen új fordítás, a szerző új előszavával és frissített képanyaggal.

„David Attenborough egy kihalás szélén álló embertípus képviselője. Egyike az utolsóknak, akik még eredeti pompájában látták az esőerdőt, az óce¬ánt, a szavannát. Egy tűz körül üldögélt a vadászó-gyűjtögető törzsekkel. Jól megértették egymást, hiszen Attenborough is gyűjtött mindent, ami él és mozog: állatokat, hangokat, képeket és történeteket. Ezek különös egyvelege ez a kötet. Aki gyanútlanul olvasni kezdi, hamar egy fatörzsből kivájt kenuban vagy kényelmetlen függőágyban találhatja magát. És ha óvatlanul még beljebb merészkedik a sorok sűrűjébe, megtudhatja, mi teszi a természetfilmest. Azt az embert, aki négy fal közé szorult embertársait újra és újra össze tudja kapcsolni a természettel.”

Molnár Attila Dávid természetfilmes

A szerző további könyvei

starsBetöltés...
Élet a Földön

5900 Ft 4720 Ft 20%

starsBetöltés...
David Attenborough
Utazások a világ túlsó felére

4950 Ft 3960 Ft 20%

Attenborough, David

Sir David Attenborough (1926) a világ legismertebb és legnépszerűbb brit természetfilmese. Természettudósi és média-pályafutása közel hetven évet ölel fel. Olyan legendás, mára klasszikussá vált BBC-filmsorozatokat készített, mint az Élet a Földön (1979), Az élő bolygó (1984), Az élet megpróbáltatásai (1990), A növények magánélete (1995), A madarak élete (1998), A kék bolygó (2001), Az emlősök élete (2002), a Bolygónk, a Föld (2006) és az Élet hidegvérrel (2008). Életpályáját összegző és a Földünk megóvása érdekében halaszthatatlan lépéseket sürgető legutóbbi könyve, az Egy élet a bolygónkon 2020-ban jelent meg magyarul.
A szerző fotóját készítette: Ruth Peacey.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja