Tovább olvasom

Leo, Maxim

Volt egyszer egy NDK – Egy keletnémet család története


starsBetöltés...

 

Fordította: Blaschtik Éva
Megjelenés dátuma: 2018-03-14
Terjedelem: 304 oldal

 

Méret: 130 x 200 mm
Kötés: FÜLES, KARTONÁLT
ISBN: 9789633553749
3 490 Ft2 792 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Leóék családjában sokat vitatkoztak. De csak ritkán személyes okokból, többnyire inkább politikáról, társadalomról, az ügyről. A zsidó Gerhard nagypapa a francia ellenállás harcosa, kém és újságíró, a hatalom vonalas képviselője. Kedvenc leánygyermeke, Anne hozzámegy a művész Wolfhoz, aki zöldre festett hajjal mászkál, és bűnbandának titulálja az NDK államot. Anne, aki tizenhét évesen lép be a pártba, úgy próbálja szeretni rebellis férjét, hogy azért ne árulja el sztálinista apját sem. A gyerek Maxim belenő az egyre jobban kiéleződő konfliktusokba. Maga előtt látja ordibáló apját, titokban a konyhában sírdogáló anyját és számára idegenné váló nagyapját. Tizennyolc évvel a berlini fal leomlása után Maxim Leo gondolatban visszatér az NDK-ba, hogy megrendítően bölcsen megírja, miként és miért bukott meg az antifasiszta atyák által alapított állam.

„Az az igazság, hogy az életem általában egészen normális mederben folyt. Olyan normális volt, mintha Hamburgban vagy Bonnban laktunk volna. Olyan normális, hogy az NDK-ról simán megfeledkezhettünk. Az élet otthon, a kertben, a tengernél, a barátoknál, a focipályán zajlott. Arról szólt, hogy leugrunk a mászókáról, horgászunk, elszívjuk az első cigit, és smárolunk a parkban egy lánnyal. Később, amikor már nem tudtam ilyen könnyen kitérni az NDK elől, amikor túl közel jött hozzám, kezdtem más szemmel nézni az országot.”

„Három nemzedék empatikus krónikája euforikus reménykedés, illúzióvesztés és kétségbeesés közepette.”

The New York Times

Leo, Maxim

Maxim Leo 1970-ben született Kelet-Berlinben. Berlinben és Párizsban folytatott politológiai tanulmányokat. 1997 óta a Berliner Zeitung szerkesztője, 2001-től a Seite Drei rovatvezetője. 2002-ben Egon Erwin Kisch-díjra jelölték, ugyanabban az évben megkapta a Német–Francia Újságíródíjat, 2006-ban pedig Theodor Wolff-díjjal tüntették ki. A Volt egyszer egy NDK elnyerte az Európai Könyvdíjat. Maxim Leo krimiket is ír, valamint forgatókönyveket a tévés Tatort bűnügyi sorozatnak. Családjával Berlinben él.

A szerző fotóját készítette: Sven Görlich

Tovább a szerző oldalára

„Azt hiszem, sosem éreztem magam olyan közel az NDK-hoz, mint a bukása után.”

A szerkesztő ajánlja