Tovább olvasom

Dr. Sárközy Tamás

Illiberális kormányzás a liberális Európai Unióban

Politikailag igen sikeres túlhajtott plebejus kormányzás. A harmadik Orbán-kormány, 2014–2018

starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2019-04-24
Terjedelem: 420 oldal

 

Méret: 155 x 230 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA
ISBN: 9789633554401
5 490 Ft4 392 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

„Orbán Viktor 2014-ben nem hirdetett új kormányprogramot. Programja egy szóból állt: Folytatás.

Sárközy Tamás legújabb könyvében kifejti, hogy az Orbán-kormány harmadik, 2014 és 2018 közötti ciklusát egy olyan kormányzás jellemzi, amely alapvetően nem a liberális társadalomszervezési elvekre épül, miközben nem tagadja a liberális alapértékeket, az emberi jogokat, a jogállamot, az elkülönült hatalmi ágak létét. Új vonása, a „kifelé fordulás”, azaz hogy a nemzeti identitás és a szuverenitás megőrzése érdekében vívott, már korábban is sokat emlegetett szabadságharcát nemzetközi színtérre, az Európai Unión belülre viszi.

A szerző az Orbán-kormány működését elsősorban jogalkotási oldalról vizsgálja, célja, hogy ezt az időszakot – az előnyöket és hátrányokat, a sikereket és kudarcokat összevetve – tárgyilagosan elemezze. Munkájában objektivitásra és pártatlanságra törekszik.

„A jövő kérdése az, hogy ezt az állandóan mozgásban lévő, konfliktuskereső kormányzást túlhajtásai, durvaságai, radikalizmusa lefaragásával lehet-e egyáltalán konszolidálni mint a polgári demokrácia kelet-európai sajátosságainak megfelelő, alapvetően government típusú kormányzati rendszert. Egy ilyen típusú konszolidáció ugyanis szerintem – a kereszténydemokrácián belül – nagyon is kívánatos lenne. Tudniillik ha nem, úgy fennáll a veszély, hogy ez a sajátos negyedik köztársaság (mert az) – megjósolhatatlan, hogy mikor – külső és belső mozgások következtében magától felrobban. És ez egyetlen magyarnak sem lesz jó.”

A szerző további könyve

20%
Dr. Sárközy Tamás
Magyarország kormányzása 1978–2012

starsBetöltés...
A kormányzás a legkisebb rossz okozásának művészete. Sárközy Tamás könyve nem egyszerűen tudományos monográfia, sokkal inkább kormányzati személyes történet. Úgy tárgyalja tizenegy magyar kormány munkáját, hogy megosztja olvasóival számos élményét és magánvéleményét is azokról a szereplőkről, akikkel megismerkedett, kívülálló szakértőként együtt dolgozott. Miközben arra keresi a választ, hogy mi a kormányzás lényege, hogy mennyiben változtak az állam funkciói és a kormányzás feladatai a globalizáció és az információs társadalom kialakulása következtében, vagy hogy mennyiben lehet egy kormányzás populista és milyen hibalehetőségek vannak a kormányzásban, személyes arcképcsarnokában portrét fest az elmúlt több mint harminc év legmeghatározóbb politikusairól Kádár Jánostól Grósz Károlyon és...

4900 Ft 3920 Ft

Dr. Sárközy Tamás

Sárközy Tamás 1940-ben született Budapesten. Az állam- és jogtudományok doktora. Az ELTE jogtudományi karának elvégzése után az Építésügyi Minisztériumba került. 1969-től a Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Intézetében tudományos kutató, jelenleg kutató professzor. 1979-től a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem (jelenleg Budapesti Corvinus Egyetem), 2001-től a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára.

1987–88 között a kormány modernizációs irodájának vezetője, 1988–90 között igazságügyminiszter-helyettes, 1989–90 között deregulációs kormánybiztos, 2004–2005 között a kormányzati szervezet modernizációs javaslatát kidolgozó kormánybiztos. Jelenleg a Magyar Jogászegylet elnöke. 1985-ben Állami Díjat kapott, 2009-ben a Prima Primissima-díjat is elnyerte.

A civiljog, a gazdasági jog, a társasági jog, valamint a kormányzati szervezetrendszer témájában több mint 60 könyvet és 300 tanulmányt írt. 1993 óta a Gazdaság és Jog című folyóirat főszerkesztője.

A Park Könyvkiadónál megjelent kötetei:

Magyarország kormányzása 1978–2012
Kétharmados túlzáskormányzás

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja