Tovább olvasom

A Spinoza-probléma


starsBetöltés...

 

Fordította: Komáromy Rudolf; Halasi Zoltán
Megjelenés dátuma: 2023-05-31
Terjedelem: 448 oldal

 

Méret: 130 x 200 mm
ISBN: 9789636330064
4 999 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Nem rendelhető

„Jó néhány éve nem olvastam ennél izgalmasabb regényt. Irvin D. Yalom feszes cselekményű, nagyon tanulságos könyvet írt. Lelkesen ajánlom.” – Sir Anthony Hopkins

„Vajon miben állhatott a Spinoza-probléma? Eltűnődtem: talán a maga módján, személyes okokból Alfred Rosenberg, ez a bizonyos náci is Spinoza után kutatott. Egyetlen rejtéllyel léptem be a múzeumba, és kettővel távoztam. Nem sokkal ezután hozzáfogtam az íráshoz.”

Irvin D. Yalom A Spinoza-probléma lapjain valóságot és képzeletet gyúr egybe lélektani-bölcseleti regénnyé. A filozófiai kérdések iránt mélyen érdeklődő pszichiáter könyvében Baruch Spinoza 17. századi holland gondolkodó életét és filozófiáját mutatja be, valamint hatását Alfred Rosenbergre, arra a nemzetiszocialista ideológusra, akinek speciális alakulatát a második világháború alatt a titokzatos „Spinoza-probléma” kivizsgálására vetették be. Hatalomról és szorongásról, jó és rossz eredetéről, szabadságról és a rettegés zsarnokságáról szóló meséjében a holland aranykor Amszterdamja és a náci Németország között ingázva boncolgatja e két ember lelki életét és gondolkodását.

Irvin D. Yalom (1931) orosz zsidó bevándorló szülők gyermekeként született Washingtonban. A Stanford Egyetem pszichiátriaprofesszora, író. A csoportpszichoterápia elmélete és gyakorlata, az Egzisztenciális pszichoterápia és a Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek című munkái szakterületének alapművei közé tartoznak. A fikciót, filozófiát és pszichoterápiát ötvöző regényei, A Schopenhauer-terápia és az Amikor Nietzsche sírt világszerte több millió példányban keltek el, és ismertté tették a magyar olvasóközönség számára is.

Idézet, kritika, recenzió helye. Kis türelmet kérünk.

(a szerk)

A szerkesztő ajánlja