Tovább olvasom

Kershaw, Alex

Vér és pezsgő – Robert Capa élete és kora

starsBetöltés...

 

Fordította: Sóskuthy György
Megjelenés dátuma: 2018-10-26
Terjedelem: 384 oldal

 

Méret: 150 x 210 mm
Kötés: FÜLES, KARTONÁLT
ISBN: 9789633554494
3 950 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

„»Capa egy kitaláció«, mondta róla egy barátja, ugyanis a világhírű fotós pályája egy titokzatos és rendkívül tehetséges, bár nem létező személy kitalálásával indult, magyarán szólva egy rendes kis szélhámossággal. A képek intenzitása, bátorsága, közelsége azonban minden, csak nem szélhámosság. Mintha egy kedves bohém link eljátszaná a zsenialitást, és ez váratlanul mégis zseniális fotókat eredményezne. Ennek a paradoxonnak ered a nyomába Alex Kershaw Vér és pezsgő című, a felfedező izgalmával megírt Capa-életrajzában.”

Forgách András

 

A Park Könyvkiadó 2006-ban jelentette meg Robert Capa Kissé elmosódva című, több mint 100 képet tartalmazó regényes önéletrajzát, mielőtt a magyar állam megvásárolta volna a fotográfus mestergyűjteményét. Ezután John Steinbeck Orosz naplója és Irvin Shaw Izraeli riportok című kötete következett Capa 70, illetve 94 fotójával.

A rövid életű, de sokat megélt fényképészről számos életrajz született, a Vér és pezsgő című kötetében ezúttal Alex Kershaw tesz kísérletet arra, hogy megfejtse a 20. század egyik legendás alakjának titkát.

„»Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel.« A rendszerváltás hozta el nekem, hogy ezt az örök érvényű mondatot végre komolyan vehessem. Igazi riportképeket csak akkor készíthettem háborúról, sportról és másról is, ha ott voltam az események közvetlen közelében. Ahogy Capa is…”

Balogh László
Pulitzer-díjas fotóriporter

Idézet, kritika, recenzió helye. Kis türelmet kérünk.

(a szerk)

Kershaw, Alex

Alex Kershaw (1966) író, újságíró Angliában született, tanulmányait az Oxfordi Egyetemen végezte. 1994 óta az Egyesült Államokban él. A The Guardian, a The Sunday Times Magazine és az Observer rendszeres szerzőjeként számos híres fotóriporterrel állt közeli munkakapcsolatban. Fő érdeklődési területe a második világháború története, erről a témáról eddig 9 sikeres dokumentumregényt publikált.

A szerző fotóját készítette: Michael Carol

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja