Tovább olvasom

Østby, Hilde , Østby, Ylva

Titokzatos memória – A felejtés és emlékezés könyve


starsBetöltés...

 

Fordította: Domsa Zsófi
Megjelenés dátuma: 2020-09-15
Terjedelem: 332 oldal

 

Méret: 123 x 203 mm
ISBN: 9789633556245
3 990 Ft3 192 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Előjegyezhető

Vajon hol tárolja agyunk az emlékeket, és tulajdonképpen mi az emlékezet? Milyen az, ha nagyon jó a memóriánk, és milyen, ha nagyon rossz? Vajon lehet teljes életet élni emlékek nélkül? Képes-e a memória jó és rossz irányba is hatni – vagy időben előre?

Emlékezőképességére az idők hajnalától fogva mágikus tulajdonságként tekintett az ember, az emlékezetet övező rejtélyeket mindig is élénk érdeklődés övezte. Ebben a könyvben a két nővér, Hilde és Ylva Østby emlékezeti és tudománytörténeti mélymerülésre indul. Búvárkodásuk során a szakterület nemzetközi élvonalához tartozó kutatókkal készítenek interjút, extrém memóriával és extrém feledékenységgel élő emberekkel találkoznak, és beszélnek olyanokkal, akik hamis emlékekről vagy egy emlékezetükben hordozott traumáról számolnak be. Megszólaltatnak négy sakknagymestert és egy bestsellerszépírót, és értekeznek az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületével is, ráadásul tíz búvárt küldenek az Oslo-fjord mélyére, hogy közelebb férkőzhessenek az emlékezet természetéhez.

A Titokzatos memória egyedi, felejthetetlen könyv az emlékezésről, amely feltárja előttünk mindazt, ahogy agyunk varázslatos módon előhívja a tudást, és újrateremti számunkra a letűnt pillanatot, és azt is, ahogy emlékeink teszik lehetővé, hogy el tudjuk képzelni a jövőnket. Ugyanakkor fény derül arra, hogy az emlékezet igencsak megbízhatatlan, öntörvényű társunk életünk során, és hogy bizony az se baj, ha feledésbe merülnek bizonyos emlékek.

„Magával ragadó olvasmány. Felnyitja a szemünk az emlékezet fontosságára és közös jövőnkre egyaránt!”

Maja Lunde, A méhek története szerzője

A szerző további könyve

20%
Hilde Ostby
A vágyakozás enciklopédiája

starsBetöltés...

2900 Ft 2320 Ft

Østby, Hilde

Hilde Østby 1975-ben született, szellemtörténész, szépíró, újságíró, volt kiadói szerkesztő. 2013-ban jelent meg első regénye, a nagy sikereket elért A vágyakozás enciklopédiája.

A szerzők fotóját készítette: Anna Julia Granberg

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja