Tovább olvasom

Makovecz Benjamin

Száztizenegy lábjegyzet Makovecz Imréről

starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2019-06-03
Terjedelem: 244 oldal

 

Méret: 123 x 203 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789633556092
2 950 Ft2 360 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Emlékezés? Korrajz? Töredékes családtörténet? Fejlődésregény? Makovecz Benjamin költőien szép írása műfajilag nehezen meghatározható. Egyedi a szerkezete is: száztizenegy lábjegyzetben próbálja megrajzolni apa és fiú lassan bontakozó és egyre bensőségesebb kapcsolatát a 60-as évek elejétől 2011-ig, Makovecz Imre haláláig. Az írói szemszög a „pesti kisfiúé”, a hangvétel személyes, ugyanakkor távolságtartó. A közös élmények felidézéséből érdekes, néha mulatságos, néha végtelenül szomorú történetek kerekednek: a bokszolósdi, a duplándöglött szabadságbogarak, az adriai tengerparti nyár vagy a sáska a rezsón.

A Száztizenegy lábjegyzet Makovecz Imréről a 20. század egyik legnagyobb magyar építészének sokszínű, eleven és emlékezetes portréja.

„A pesti kisfiú elhatározta, hogy egy pillanatra sem veszi le róla a szemét, akkor biztos nem tud eltűnni és megint meghalni; megragadja, és akkor itt marad.”

Makovecz Benjamin

Makovecz Benjamin (1957) a Magyar Képzőművészeti Főiskolán szerzett grafikusmű­vészi oklevelet 1983-ban. Huszonhárom éven át oktatott ábrázoló geometriát több egyetemen és főiskolán. 1986 óta készít műfordításokat; Arthur Koestler, Paul Johnson és Ross King könyveinek zöme, illetve Jacques Barzun giganti­kus főműve, a Hajnaltól alkonyig az ő fordításában olvasható magyarul. 2011 óta néhai Makovecz Imre építészirodájának vezetője.

Feleségével és két rókájukkal Budapesten él.

A szerző fotóját készítette: Makovecz-Nagy Szilvia

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja