Tovább olvasom

Jangfeldt, Bengt

Raoul Wallenberg élete


starsBetöltés...

 

Fordította: Tóthfalusi István
Megjelenés dátuma: 2014-06-10
Terjedelem: 520 oldal

 

Súly: 1060 gramm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789633550267
4 900 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Raoul Wallenberg, akit a magyar olvasónak aligha kell bemutatni, kiváltságos környezetben nőtt fel, de nem futhatott be igazi karriert a befolyásos svéd bankárcsaládban, ahova született. A második világháború vége felé, 1944 nyarán diplomataként érkezett Budapestre, hogy egy életveszélyes akciót bonyolítson le: kezdeményezőkészségének és szervezőtehetségének köszönhetően több ezer üldözött zsidót mentett meg a haláltól, sokukat az utolsó pillanatban sikerült kiemelnie a deportálandók soraiból. Amikor a szovjet hadsereg 1945 januárjában elfoglalta Budapestet, Wallenberget letartóztatták és Moszkvába vitték, ahol egyes feltételezések szerint 1947-ben kivégezték, bár biztosat mind a mai napig nem tudni a sorsáról.

Bengt Jangfeldt könyve korábban nem hozzáférhető svéd és orosz levéltári forrásokra is támaszkodva sok új tényt tár fel Wallenberg neveltetéséről, amerikai éveiről, családtagjaihoz fűződő viszonyáról, budapesti tevékenységéről, letartóztatásáról és moszkvai fogságáról. A fotókkal gazdagon illusztrált Raoul Wallenberg élete az első, magyarul megjelenő, átfogó Wallenberg-életrajz.

Idézet, kritika, recenzió helye. Kis türelmet kérünk.

(a szerk)

Jangfeldt, Bengt

Bengt Jangfeldt (1948) a szláv nyelvek professzora, műfordító és az egyik legkiválóbb svéd életrajzíró. Majakovszkijról írott, Életét tette rá (2007) című kötetéért megkapta az egyik legrangosabb svéd irodalmi díjat, az August-díjat. Axel Munthéról szóló, Elkárhozott lélek című művéért elnyerte a Svéd Akadémia díját. Legutóbbi könyve Joszif Brodszkijról szól: a Feljegyzések Joseph Brodskyról. A nyelv az Isten (2012) magyarul is olvasható. A szerző fotóját készítette: Kalle Assbring

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja