Tovább olvasom

Batalion, Judy

Partizánnők – A lengyel gettók zsidó ellenállói


starsBetöltés...

 

Fordította: Gyárfás Vera
Megjelenés dátuma: 2021-04-08

 

Méret: 140 x 210 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789633554791
4 990 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

„Hiába részesültem zsidó oktatásban, soha nem olvastam ehhez hasonló beszámolókat.”

A British Libraryben keresgélve Judy Batalion kezébe akad egy jiddis nyelvű kiadvány, amely gyökerestől megváltoztatja a holokausztról alkotott képét. A lapokon megelevenedő lengyel női ellenállók elfelejtett történetének nyomába ered, futárok, partizánok, harcosok sorsát göngyölíti fel, túlélők és leszármazottak után kutat.

A Partizánnők több mint tíz év munkájának gyümölcse. Lebilincselő történet a megszállt Lengyelország gettóiban zajló ellenállásról, egy kudarcra ítélt küzdelemről, amely végességében is az életet és a méltóságot jelentette a résztvevők számára.
A zsidókat passzív áldozatként bemutató narratívákkal szemben Batalion arra tesz kísérletet, hogy személyes portrékkal tárja fel a kimondhatatlanra adott válaszok sokaságát, megértse a bátorságot, dacot és elkeseredést, amely mozgatta a partizánnők tetteit, és új párbeszédet kezdeményezzen kollektív történeti emlékezetünkről.

„Figyelembe kell vennünk a történelem összetettségét, őszintén szembe kell néznünk a múlttal, azzal, hogy egyszerre vagyunk áldozatok és elkövetők. Ha nem így teszünk, senki nem hisz majd a beszélőnek, kiiratkozunk a valódi párbeszédből. A megértés nem egyenlő a megbocsátással, de kihagyhatatlan lépés a higgadtság és a fejlődés felé.”

 

 

Az alábbi videón Judy Batalion új könyvéről, a Partizánnőkről beszél a United for Libaries tavalyi rendezvényén Philadelphiában.

Kategória:

„A holokauszt kutatásában az ellenállás sokszor férfiszemszögű történet. Erőt és reményt adó kötetében Judy Batalion a második világháború lengyel zsidó ellenállónőinek történetét meséli el: partizánnőkét, gerillákét, futárokét. Batalion válaszokat keres: kik ezek a nők? Miért felejtettük el őket?” – Pető Andrea, történész

Batalion, Judy

Judy Batalion kanadai származású író, Montrealban született, angol, francia, héber és jiddis nyelvű környezetben nőtt fel. Esszéi a The New York Timesban, a The Washington Postban, a Forwardben, a Vogue-ban és más kiadványokban jelentek meg. A Harvardon végzett tudománytörténet szakon, majd a londoni egyetemhez tartozó Courtauld Institute-ban szerzett doktori fokozatot. Jelenleg New Yorkban él a férjével és három gyermekével. A szerző fotóját készítette Beowulf Sheehan.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja