Tovább olvasom

Weil, Jiří

Moszkva – A határ


starsBetöltés...

 

Fordította: Varga György
Megjelenés dátuma: 2018-11-29
Terjedelem: 396 oldal

 

Méret: 140 x 210 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789633554005
3 450 Ft2 760 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

„Az ország csak annak ad, aki megérdemli. Aki nem vet, nem is arat, ilyen ennek az országnak az igazsága, aki nem dolgozik, ne is egyék.”

Ritkán fordult elő a cseh irodalomban, hogy egy könyvnek ilyen különös sorsa legyen, mint a Moszkva – A határ című regénynek. Ebben a sorsban részesült maga a szerző is – száműzés, publikációs tilalom, tűrés, majd üstökösszerű újjászületés. Amikor 1937-ben Prágában megjelent, a regény dühös megbotránkozást keltett a cseh kommunisták körében, nem kisebb személyiség, mint Julius Fučik mondott ki rá éles ítéletet, polgári idealistának, a nép ellenségének bélyegezve meg Weilt – és a következő években, mindahányszor félre akarták állítani a szerzőt, ehhez az ítélethez nyúltak vissza. A háborút követően a Moszkvához hű államban a könyv évtizedekre eltűnt a könyvesboltok és könyvtárak polcairól.

Akkoriban csak kevesen ismerték fel, talán nem is akarták felismerni, milyen profetikusan ábrázolta Weil a harmincas évek Moszkváját, ahol akkoriban tört ki a lázas „tisztogatás”. A Moszkva – A határ egy izgalmas, már-már krimiszerű történetbe csomagolt kulcsregény, az egyik legautentikusabb tanúvallomás az első szocialista ország politikai légköréről. Jelentősége André Gide Visszatérés a Szovjetunióból és Arthur Koestler Sötétség délben című művéhez fogható.

Kategória:

„Saját elfáradásunktól, illúzióink elvesztésétől, megalkuvásra való készségünktől óvjon ez a könyv. És ezzel szerezzen nagy esztétikai élvezetet. Nevezzük katarzisnak vagy bárminek. Van bőven ok életre és halálra. Ha engedünk a világ nyomásának, és ha ellenállunk. Weil segít jól választani. Weil élni segít.”

Vörös István

A szerző további könyvei

20%
Jiří Weil
Élet csillaggal

starsBetöltés...
Hatágú a sárga csillag, a közepéről görnyedt, púpos, idegen nyelvű felirat vigyorog. Josef Roubíček kabátjára ölti a csillag ágait, és...

3500 Ft 2800 Ft

20%
Jiří Weil
Mendelssohn a tetőn

starsBetöltés...
Ez a fekete humorral és mély együttérzéssel megírt megrázó regény a német nácik által igazgatott Cseh–Morva Protektorátus mindennapjait eleveníti föl....

3500 Ft 2800 Ft

Weil, Jiří

Jiří Weil (1900–1959) baloldali irányultságú újságíró, aki a harmincas évek elején Moszkvában dolgozik, ahonnan kitelepítik a Balkas-tóhoz. Ezekről az élményeiről a Moszkva – A határ és a Fakanál című regényeiben számol be, a világon szinte elsőként ábrázolva a sztálini világot. 1935-ben, hazatérésekor, máig sem tisztázott okokból kizárják a kommunista pártból. A német megszállás alatt, zsidó származása ellenére, sikerül elkerülnie a koncentrációs tábort, Prágában rejtőzik a háború végéig. Az 1948-as államfordulat után megfosztják minden publikálási lehetőségtől. A szilencium 1957-ig tart. Életművét a kritika és a közönség az 1960-as évek elejétől értékéhez méltón ítéli meg. Ma őt tartják az egyik legjelentősebb cseh írónak, kelet-európai szerzők egész nemzedéke tekinti mesterének, köztük Ladislav Fuks, Danilo Kiš és Milan Kundera. Hogy végre a világ is felfedezte, az Philip Roth és Harold Pinter lelkes szavainak köszönhető.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja