Tovább olvasom

Meleg Budapest

1873-1961

starsBetöltés...

 

Fordította: Béres-Deák Rita
Megjelenés dátuma: 2022-11-18

 

ISBN: 9789633557969
5 990 Ft(5 990 Ft darabja)

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Nem rendelhető

„Ha a szexualitáson keresztül vizsgáljuk Budapest és Magyarország viharos történelmét, a megszokott történelmi narratíváktól eltérő képet kapunk.”

Nyitott szexuális kultúrájáról és meleg szubkultúrájáról legalább olyan híres volt a „Duna gyöngyszeme”, a 20. század elejének Budapestje, mint feltörekvő polgárságáról, intellektuális és kereskedelmi erejéről, illetve valósággá vált metropoliszi álmairól.
A Meleg Budapest lebilincselő történet arról, hogyan értelmezte, szabályozta a homoszexualitást Budapest 1873-tól egészen büntethetőségének megszűnéséig.
A szerző kulturális, orvosi és rendőrségi forrásokat elemez, hogy kiderítse: miképp történhetett meg, hogy illiberális politikai rezsimek megtűrték, sőt védték a meleg közösséget és annak tagjait. A kötet érdekfeszítően (és emberközelből) értékeli újra a szexualitás és a mindenkori politika viszonyát, illetve helyezi el újra a meleg közösségeket Magyarország – és Európa – modern kori történelmében.

„A Meleg Budapest zseniálisan és könnyedén borítja fel mindazokat az elképzeléseinket, amelyeket a szexuál- és egyéb politika viszonyáról eddig dédelgettünk.”
Dagmar Herzog, a New York-i City University Graduate Center oktatója

Kurimay Anita történész, genderkutató a Berkeley Egyetemen, a London School of Economicson és a Rutgers Egyetemen tanult, könyve a University of Chicago Pressnél angolul megjelent kötet átdolgozott kiadása.

Idézet, kritika, recenzió helye. Kis türelmet kérünk.

(a szerk)

A szerkesztő ajánlja