Tovább olvasom

Sands, Philippe

Kelet–nyugati utca

A népirtás és az emberiesség elleni bűntett fogalmának eredetéről

starsBetöltés...

 

Fordította: Farkas Krisztina
Megjelenés dátuma: 2019-11-20
Terjedelem: 560 oldal

 

Méret: 140 x 210 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA
ISBN: 9789633554449
4 950 Ft3 960 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Előjegyezhető

Amikor meghívást kap, hogy tartson előadást az ukrajnai Lvivben, Philippe Sands nemzetközi jogász családja titkos történetének nyomába ered. Eközben egy sor megdöbbentő véletlenre bukkan, melyek arra késztetik, hogy beutazza a fél világot, egészen a nemzetközi jog bölcsőjéig, a nürnbergi per helyszínéig.

A kötet mind a négy főszereplője kötődik valamiképpen Lviv városához. Leon Buchholz az anyai nagyapa, aki Lvivben született, de élete nagy részét Franciaországban élte le, és az 1945 előtt történtekről sosem mesélt az unokájának. A másik három szereplő mindegyike jogász: Raphael Lemkin a népirtás, Hersch Lauterpacht az emberiesség elleni bűntett fogalmának megalkotója, különböző időben ugyan, de mindketten a Lvivi Egyetemen folytattak jogi tanulmányokat, valamint Hans Frank, Adolf Hitler jogtanácsosa, aki a második világháború idején a megszállt lengyel területek főkormányzója volt. Ők négyen sosem találkoztak, de összefonódó élettörténetük fontos kordokumentuma a 20. század európai történelmének.

A Kelet–nyugati utca felejthetetlen keveréke az emlékiratnak és a történelmi detektívregénynek, elmélkedés arról, milyen sérüléseket okoz az emlékezet, a bűn és a bűntudat generációk egész során át.

Kategória:

„Káprázatos, megrázó. Az egyik legrendkívülibb könyv, amit olvastam.”
Antonia Fraser, a Marie Antoinette és a Mária, a skótok királynője szerzője

Sands, Philippe

Philippe Sands (1960) nemzetközi jogász, a University College London professzora. A 2016-ban megjelent Kelet–nyugati utca – A népirtás és az emberiség elleni bűntett fogalmának eredetéről című könyvét 2017-ben az év legjobb tényirodalmi művének választották. A Baillie Gifford Prize for Non-Fiction és a JQ-Wingate Literary Prize nyertese.

A Bős–Nagymaros-perben a Magyarországot képviselő nemzetközi jogászok egyike volt.

A szerző fotóját készítette: Antonio Zazueta Olmos

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja