Tovább olvasom

Sands, Philippe

Kelet-nyugati utca

A népirtás és az emberiesség elleni bűntett fogalmának eredetéről
starsBetöltés...

 

Fordította: Farkas Krisztina
Megjelenés dátuma: 2020-02-05
Terjedelem: 582 oldal

 

Méret: 140 x 210 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA
ISBN: 9789633554449
4 950 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Amikor meghívást kap, hogy tartson előadást az ukrajnai Lvivben, Philippe Sands nemzetközi jogász családja titkos történetének nyomába ered. Eközben egy sor megdöbbentő véletlenre bukkan, melyek arra késztetik, hogy beutazza a fél világot, egészen a nemzetközi jog bölcsőjéig, a nürnbergi per helyszínéig.

A kötet mind a négy főszereplője kötődik valamiképpen Lviv városához. Leon Buchholz az anyai nagyapa, aki Lvivben született, de élete nagy részét Franciaországban élte le, és az 1945 előtt történtekről sosem mesélt az unokájának. A másik három szereplő mindegyike jogász: Raphael Lemkin a népirtás, Hersch Lauterpacht az emberiesség elleni bűntett fogalmának megalkotója, különböző időben ugyan, de mindketten a Lvivi Egyetemen folytattak jogi tanulmányokat, valamint Hans Frank, Adolf Hitler jogtanácsosa, aki a második világháború idején a megszállt lengyel területek főkormányzója volt. Ők négyen sosem találkoztak, de összefonódó élettörténetük fontos kordokumentuma a 20. század európai történelmének.

A Kelet–nyugati utca felejthetetlen keveréke az emlékiratnak és a történelmi detektívregénynek, elmélkedés arról, milyen sérüléseket okoz az emlékezet, a bűn és a bűntudat generációk egész során át.

 

Kategória:

„Káprázatos, megrázó. Az egyik legrendkívülibb könyv, amit olvastam.”
Antonia Fraser, a Marie Antoinette és a Mária, a skótok királynője szerzője

Sands, Philippe

Philippe Sands (1960) nemzetközi jogász, a University College London professzora. A 2016-ban megjelent Kelet–nyugati utca – A népirtás és az emberiesség elleni bűntett fogalmának eredetéről című könyvét 2017-ben az év legjobb tényirodalmi művének választották. A Baillie Gifford Prize for Non-Fiction és a JQ-Wingate Literary Prize nyertese.

A Bős–Nagymaros-perben a Magyarországot képviselő nemzetközi jogászok egyike volt.

A szerző fotóját készítette: Antonio Zazueta Olmos

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja