Tovább olvasom

Bodrožić, Ivana

Hotel Zagorje


starsBetöltés...

 

Fordította: Radics Viktória
Megjelenés dátuma: 2019-10-31
Terjedelem: 212 oldal

 

Méret: 123 x 203 mm
Kötés: FÜLES, KARTONÁLT
ISBN: 9789633555798
2 950 Ft2 360 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Egy kilenc éves kislány 1991 nyarán a tengerpartra utazik néhány évvel idősebb bátyjával. Jó mulatságnak ígérkezik, de a nyaralás minden magyarázat nélkül elhúzódik. Amikor édesanyjuk váratlanul felbukkan a táborban, megijednek. Kiderül, hogy nem mehetnek haza Vukovárra, menekülniük kell a szerb mészárlások elől. Az édesapjukról semmi hír. Minden bizonnyal megölték. A család először Zágrábban húzza meg magát, később egy menekültszállón Tito szülőfalujában, Kumravecben, ez a Hotel Zagorje.

Az érzékeny és okos kislány iróniával, mély empátiával és költői erővel, a gyerekek kissé tort tisztánlátásával rögzíti mindazt, amit maga körül lát: csonkacsaládokat, háborús veszteségeket, megtört menekülteket, közönyös hivatalnokokat és szerencséseket, akik megúszták a háborút. Az apró részletekből összeálló minitörténetek sajátos képet festenek a háborús Horvátországról és egy édesapját elvesztő szomorú kamaszlány fejlődésének történetéről.

„Nem akármilyen történet a háborúról, egy kislány szájából. Elképzelni se tudom, milyen lehetett ilyen körülmények között felnőni.”

—Janne Teller, a Semmi szerzője

Kategória:

Ha létezik női irodalom, akkor a Hotel Zagorje az, s ekként, ebből a perspektívából beszél a két legférfiasabb témáról: a háborúról, és az apa elvesztéséről."
Bojtár B. Endre, Magyar Narancs

Bodrožić, Ivana

Ivana Bodrožić horvát író, költő, 1982-ben született Vukováron. A 2010-ben megjelent önéletrajzi ihletésű Hotel Zagorje az egyik legjelentősebb szépirodalmi alkotás a szerb-horvát háborúról. Számos díjat nyert és jó néhány nyelvre lefordították. A szerző fotóját készítette: Ivan Gundić.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja