Tovább olvasom

Doidge, Norman

Hogyan gyógyul az agy?

Figyelemre méltó felfedezések és gyógyulások a neuroplaszticitás világából

starsBetöltés...

 

Fordította: Sóskuthy György
Megjelenés dátuma: 2020-03-23
Terjedelem: 576 oldal

 

Méret: 140 x 210 mm
ISBN: 9789633556238
4 500 Ft3 600 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

A változó agy szerzőjétől

Évszázadokig úgy tartották, hogy az agy képtelen meggyógyulni. Norman Doidge kanadai pszichiáter első könyvében (A változó agy) ezt az állítást megingatva leírta a neuroplaszticitás jelenségét: agyunk a szellemi tapasztalatokra válaszul képes megváltoztatni szerkezetét és működését. A Hogyan gyógyul az agy? azt mutatja be, miképpen zajlik a neuroplasztikus gyógyulás lenyűgöző folyamata.

Olvashatunk páciensekről, akiknél sikerült enyhíteni a krónikus fájdalmakat, akik súlyos szélütés után nemcsak beszéd- és járásképességüket nyerték vissza, de teljes életet élhetnek. Autisztikus spektrumzavarral, tanulási nehézségekkel vagy figyelemhiányos zavarral élő gyermekekről hallunk, akiknek az élete a neuroplasztikus technikáknak köszönhetően normálissá vált; sclerosis multiplexben, Parkinson-kórban vagy központi bénulásban szenvedőkről, akiknek látványosan javultak a tüneteik. A konkrét esetleírásokban gazdag könyv új reményt adhat minden érintettnek.

„A testben rengeteg idegsejt van – egyedül a belekben vagy 100 millió. Az agy csupán az anatómia-tankönyvekben van elszigetelve a testtől, és a fejbe zárva. Működését tekintve az agy mindig is kapcsolatban áll a testtel és – az érzékeken keresztül – a környező világgal is. A neuroplasztikusok rájöttek, hogyan használhatók fel ezek a testbe vezető csatornák a gyógyulás elősegítésére. Így aztán, bár a szélütéses beteg talán valóban nem képes mozgatni a lábát az agyát ért károsodás miatt, a láb megmozgatása olykor addig szunnyadó áramköröket ébreszthet fel az agyban. A test és az elme egyesült erővel vesznek részt az agy gyógyításában.”

„Lenyűgöző… Oliver Sacks írásaira emlékeztet.”

The Guardian

A szerző további könyvei


starsBetöltés...
A változó agy

3450 Ft 2760 Ft 20%

Doidge, Norman

Dr. Norman Doidge (1950) kanadai pszichiáter, pszichoanalitikus, tudományos kutató. Első könyve, A változó agy a The New York Times bestsellere lett – a Dana Brain Foundation 30 ezer cím közül a legjobb aggyal foglalkozó ismeretterjesztő műnek választotta. Dr. Doidge a Torontói Egyetem pszichiátriai tanszékének és a New York-i Columbia Egyetem Pszichoanalitikai Oktató- és Kutatóközpontjának a munkatársa. Torontóban él. A szerző fotóját készítette: Al Gilbert, C.M.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja