Tovább olvasom

Hossenfelder, Sabine

Fizikusok útvesztőben

Hogyan csábít tévutakra a matematikai szépség

starsBetöltés...

 

Fordította: Kepes János
Megjelenés dátuma: 2020-02-26
Terjedelem: 340 oldal

 

Méret: 140 x 210 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA
ISBN: 9789633555781
4 450 Ft3 560 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

A fizikusok majdnem száz éven keresztül szinte Szentírásnak tekintették John Keats szavait: „a szépség igazság”. Meggyőződésük, hogy a legjobb elméletek szépek, természetesek és elegánsak. Ez az elvárás dönti el, melyik elmélet lesz népszerű, és melyik kerül papírkosárba. Csakhogy sajnos éppen ez az oka annak, hogy a fizikában több mint négy évtizede nem történt jelentős elméleti áttörés.

Fizikusok útvesztőben című könyvében Sabine Hossenfelder kifejti, hogy a szépségre irányuló modern törekvés elfedi előlünk természeti világunk valóságos természetét. A kutatók elképesztő elméleteket állítanak fel, új részecskék tucatjainak létezését sejtik, ezekből azonban szinte semmit sem igazoltak megfigyelések – mi több, közülük sokat ellenőrizni sem lehetséges. A szépség hajszolása az egész tudományágat zsákutcába vezette.

Hossenfelder arra figyelmeztet, hogy a tudósok csak akkor fedezhetik fel az univerzum igazságait, ha elfogadják, hogy azok akár zűrösek és bonyolultak is lehetnek.

„Lenyűgöző, szellemes, mélyenszántó olvasmány. Nagyszerű kiindulás azoknak, akik tudni szeretnék, hogy számos mai elméleti fizikus miért hisz hihetetlen dolgokban.”

Jim Baggott brit tudományos író

Hossenfelder, Sabine

Sabine Hossenfelder (1976) német elméleti fizikus, a Frankfurt Institute for Advanced Studies kutatója, a Backreaction című közkedvelt fizikai blog szerzője. Rendszeresen publikál többek közt a New Scientist, a Scientific American és a The New York Times hasábjain. Heidelbergben él. A szerző fotóját készítette: Joerg Steinmetz

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja