Tovább olvasom

Crawley, Michael

Felhők felett futni

Az etióp versenyfutók bölcsessége és varázslata
Veszélyes övezet

starsBetöltés...

 

Fordította: Bujdosó István
Megjelenés dátuma: 2023-03-20
Terjedelem: 244 oldal

 

Méret: 155 x 230 mm
ISBN: 9789636330354
4 999 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Nem rendelhető

„Crawley jó iramot diktál, és izgalmas ösvényeken vezet át minket Etiópia történelmén, gasztronómiáján, futóterepeken és hiedelmeken, egy nem futó is örömét lelheti az olvasásban. Aki pedig fut, biztosan kedvet kap ahhoz, hogy puha erdőtalajon, látszólag céltalanul kerülgessen fákat.” – Fehér János, telex.hu

 

„Az etióp futók miért kelnek fel hajnali háromkor, hogy felfussanak a hegyre? Miért lesz jobb futó, aki kimegy a terepre a hiénák közé? És miért teszi kevésbé unalmassá, sokkal inkább életre szóló kalanddá a futást, ha az ember kreatívan és veszélyesen közelít hozzá? Ha van kedved, gyere velem a sötét erdőbe, és megmutatom.”

 

Michael Crawley 2.20 alatt futja a maratont. Hosszútávfutó-karrierjének hátat fordított, antropológus lett, és Etiópiába költözött, hogy megismerje a helyi hosszútávfutók edzési szokásait, életmódját, álmait és barátságait. Profi futókkal élt és edzett több mint egy éven át, hogy megfejtse sikerük titkát és megörökítse emberfeletti munkájukat. A Felhők felett futni azonban a sikernél jóval többről szól: tükröt tart a nyugati versenysport világának és módszereinek, és bemutat egy másik, közösségibb szemléletmódot. Páratlanul izgalmas betekintés egy ismeretlen világba, egyben önismereti utazás bárkinek, aki húzott már futócipőt azért, hogy változtasson az életén.

 

„Etiópiában úgy vélik, hogy az energiát angyalok és démonok uralják, és boszorkánydoktorok segíthetnek megszerezni egy másik futó erejét. Egy névtelen futó azt mondta nekem az erdőben, teljesen komolyan, hogy 25.32 alatt fogja lefutni a 10 000 métert – ami csaknem egy teljes perccel jobb, mint a jelenlegi világcsúcs. Ez az a hely, ahol az Entoto levegőjének köszönhetően én is 2.08 alatt fogom lefutni a maratont. Egyszóval ez az a hely, ahol a varázslat és az őrület kéz a kézben jár, és ahol az emberek még tudják, mit jelent álmodni.”

 

 

Nem csak futóknak!

Idézet, kritika, recenzió helye. Kis türelmet kérünk.

(a szerk)

Crawley, Michael

Michael Crawley antropológus, író. Írt a The Guardian számára, és szerepelt a népszerű Marathon Talk podcastben. 2018-ban meghívást kapott, hogy tartsa meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) éves konferenciájának záróbeszédét. Ugyanebben az évben elnyerte a Handa Alapítvány ösztöndíját, amelynek köszönhetően segítséget nyújtott nehézségekkel küzdő etióp futóknak átképezni magukat más, a futáshoz kapcsolódó szakmákba. A Felhők felett futni az első könyve.

Fotó: Michael Crawley

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja