Tovább olvasom

Honnold, Alex , Roberts, David

Egyedül a falon

Veszélyes övezet

starsBetöltés...

 

Fordította: ifj. Vitray Tamás
Megjelenés dátuma: 2020-07-20
Terjedelem: 320 oldal

 

Méret: 155 x 230 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA
ISBN: 9789633556184
3 950 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

2017. június 3-án az amerikai Alex Honnold a világon elsőként jutott föl szabad szólómászással – kötél, mászótárs és eszközök nélkül – a kaliforniai Yosemite Park mintegy 900 méter magas, szinte függőleges gránitfalának, az El Capitannak a tetejére. A National Geographic magazin szerint ezzel „a sziklamászás történetének legtisztább, legnagyszerűbb teljesítményét vitte véghez”. A bravúros mászásról készült Free Solo – Mászókötél nélkül című dokumentumfilm 2019-ben Oscar-díjat kapott.

Az Egyedül a falon e mászózseni különleges életútjának és extrém sportpályafutásának főbb állomásait, legnagyobb pillanatait örökíti meg. Elmondja, hogyan lehet félelem nélkül élni, miképpen lehet szembenézni a veszéllyel, ugyanakkor még a leghajmeresztőbb pillanatokban is jeges nyugalommal összpontosítani. David Robertsszel közösen írt könyvében Honnold első alkalommal mesél 3 óra 56 perces mászásáról az El Capitanon. Az Egyedül a falon sziklamászók, kalandkeresők és adrenalinfüggők számára kötelező olvasmány.

„Az olvasóban óhatatlanul fölmerül a kérdés, épelméjű-e, aki ezt a sportot műveli… de közben csodálattal adózik neki.” – People

„Minden sportnak megvan a maga Michael Jordane. A sziklamászásé kétségkívül a szabad szólómászásairól híres Alex.

Climbing Zine

Honnold, Alex

Alex J. Honnold (1985) amerikai sportoló, hegymászó, sziklamászó. Hírnevét a kötél nélküli nagyfalas szabad szólómászásainak köszönheti. Leggyakrabban a Yosemite Nemzeti Park gránitfalain mászik. Ő az egyetlen ember, aki egyedül, kötélbiztosítás nélkül, szabad szólóban megmászta az El Capitan 900 méteres falát. A National Geographic végigkövette a mászást és a felkészülés egy részét, az erről készült dokumentumfilm, a Magyarországon is bemutatott Free Solo – Mászókötél nélkül című egészestés dokumentumfilm 2019-ben Oscar-díjat kapott. A filmet a magyar származású Elisabeth Chai Vasarhelyi dokumentumfilm-rendező, valamint férje és rendezőtársa, Jimmy Chin jegyzi.

Alex Honnold elkötelezett környezetvédő, egy környezetvédelmi nonprofit szervezet, a Honnold Alapítvány létrehozója. A szervezet fő célkitűzése a napfényenergia széles körű felhasználása és a társadalmon belüli esélyegyenlőség kiterjesztése világszerte. A szerző fotóját készítette: Jimmy Chin

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja