Tovább olvasom

Michalik, Alexis

Edmond


starsBetöltés...

 

Fordította: Várady Szabolcs; Bognár Róbert
Megjelenés dátuma: 2020-07-24
Terjedelem: 352 oldal

 

Méret: 110 x 185 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789633551134
2 900 Ft2 320 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

A kötet két részből áll: Michalik Edmondját, amelyet a Cyrano keletkezésének története ihletett, maga a mű követi, Bognár Róbert és Várady Szabolcs könnyed, szellemes, végtelenül szórakoztató újrafordításában.

Rostand Cyranója százhuszonhárom éve nem kerül le a színházak műsoráról. Csak egy évvel fiatalabb nála Ábrányi Emil magyar fordítása. Némelyik sora szállóigévé vált. Sokan úgy képzelik: jobb, mint az eredeti. De talán érdemes megnézni közelebbről ezt az eredetit. Kiderülhet, hogy a ma már kissé avíttas költői cicomák mögött eleven élet nyüzsög. Erről ad képet az új fordítás, és hogy minél pontosabb és elevenebb legyen, prózában. Cyrano azonban költő, és ez a színpadon is többször megnyilvánul. És költő az is, aki darabot ír róla. Az Edmond-ban gyakran szóba kerül, hogy Rostand nem is tud mást írni, csak verses színművet. A próza ezért mindkét darabban verssel váltakozik.

Edmond Rostand, a fiatal drámaköltő eddig minden darabjával megbukott. A legendás Sarah Bernhardt azonban hisz benne, és beajánlja a kor másik színésznagyságának, Constant Coquelinnek, akinek darab kell. Rostand viszont két éve nem írt semmit. Honnan vegyen sebtében drámahőst? És ekkor nagy szerencséjére betéved Honoré úr kávéházába… Az Edmond-t, melyet a Cyrano születésének története ihletett, 2016 szeptemberében mutatták be a párizsi Palais-Royal Színházban a szerző, Alexis Michalik rendezésében. A darab 2017-ben hét jelölésből öt Molière-díjat nyert el, három év alatt több mint nyolcszázszor játszották az anyaszínházban és vidéki turnékon. A diadalmenet töretlenül folytatódik.

„Kincs van a kezükben, uraim, felbecsülhetetlen értékű kincs. Mit akarnak? Eltűnjön a feledés homályában, vagy a francia színház legfényesebb dicsősége legyen? Hallgassák meg Cyrano szavait, és legyenek méltók a feladatra! Adják oda minden pénzüket, mert megjósolom: soha… soha nem találnak ehhez a színműhöz foghatót.”

Kategória:
Idézet, kritika, recenzió helye. Kis türelmet kérünk.

(a szerk)

Michalik, Alexis

Alexis Michalik (1982) színész, rendező, filmrendező, színmű- és regényíró. Lengyel festőművész apa és brit származású anya francia fiaként Párizsban nevelkedett. 19 évesen már Rómeót játszotta, és rendezőként is fiatalon debütált. Harmadik írói alkotásával, az Edmond-nal, amelyben Edmond Rostand Cyranójának kalandos születését és diadalát dolgozza fel, az utóbbi évtizedek legsikeresebb alkotását írta meg és vitte színre. A darabból, a szerző rendezésében, kiváló film is készült. A szerző fotóját Astrid Di Crollalanza készítette.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja