Tovább olvasom

Le Tellier, Hervé

Anomália


starsBetöltés...

 

Fordította: Gulyás Adrienn
Megjelenés dátuma: 2021-10-27
Terjedelem: kb 300 oldal

 

Méret: 123 x 203 mm
ISBN: 9789633557594
3 999 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

„Egy olyan díjra, mint a Goncourt, soha nem számít az ember. Először is nem azért ír, hogy megkapja, és nem is lehet elképzelni, hogy milyen is az, amikor megkapja” – nyilatkozta Hervé Le Tellier, miután az Anomália 2020-ban elnyerte a Goncourt-díjat. A díj maga nem jár nagy összeggel (jelképesen 10 euró), azonban a díjazott könyv rendszerint elképesztő eladásokat produkál. Nem volt ez másképp Le Tellier könyvével sem, amelyből a megjelenése után bő fél évvel már 1 millió példány kelt el.

2021. március 21-én az Air France 006-os Párizs–New York járata 240 utassal a fedélzetén hatalmas viharfelhőbe kerül, egy kicsit megrongálódik, de sikeresen leszáll. Ugyanaz a Boeing–787 ugyanazokkal az utasokkal 106 nap múlva ismét leszáll.

Mi történik, ha bekövetkezik a lehetetlen? Mi történik, amikor már nem lehet titokban tartani, ami történt, bár nem történhetett meg, a világ szembesül a felfoghatatlannal, és a regény szereplői szembesülnek önnön duplikátumaikkal?

Az ezerarcú regény a gép tizenegy utasának története. Köztük van Blake, a tiszteletre méltó családapa és bérgyilkos, Slimboy, a nigériai popsztár, aki nem akar tovább hazugságban élni, Joanna, az ambiciózus ügyvédnő, akinek saját gyengeségeivel kell szembesülnie és Victor Miesel író, aki az Anomália című regényen dolgozik.

Mindannyiuk életét felkavarja a megmagyarázhatatlan esemény, amelyre mindannyian másképp reagálnak. Mindannyian azt hitték, van egy titkos életük. De egyikük sem gondolta, mennyire igaza van. Az Anomália egy virtuóz, fanyar humorral átitatott regény, amelyben megkérdőjeleződnek a valóságról alkotott bizonyosságaink.

„Van valami, ami még a tudásnál, az intelligenciánál, a tehetségnél is csodálatosabb: az értetlenség.”

 

Kategória:
Idézet, kritika, recenzió helye. Kis türelmet kérünk.

(a szerk)

Le Tellier, Hervé

Hervé le Tellier (1957) matematikus-nyelvész, tudományos újságíró, regényíró, az irodalmi kísérletezéséről híres OuLiPo-csoport elnöke, amelynek többek között Raymond Queneau, Georges Perec és Italo Calvino is tagja volt. Eddig mintegy harminc kötetet publikált. A 2020-ban Goncourt-díjat kapott Anomália című sikerregénye nemcsak a kritika általános elismerését vívta ki, az olvasók is gyorsan a kegyeikbe fogadták. Magyarul ez az első regénye. A fotót készítette: Francesca Mantovani © Editions Gallimard

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja