Tovább olvasom

Hustvedt, Siri

Amit szerettem


starsBetöltés...

 

Fordította: Farkas Krisztina
Megjelenés dátuma: 2018-06-01
Terjedelem: 464 oldal

 

Méret: 135 x 210 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789633553343
3 950 Ft3 160 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

„A rólunk szóló történeteket csakis múlt időben mesélhetjük el. Visszafelé peregnek onnan, ahol a jelenben állunk, és többé nem a történet szereplői, hanem a szemlélőik szólalnak meg” – írja az idős Leo Hertzberg művészettörténész professzor a regény utolsó lapjain. Van egy titkos fiókja, abban tartja mindazt, amit szeretett, mindazt, ami azokra emlékezteti, akiket valaha szeretett. Attól függően, hogyan rendezgeti őket, hogyan viszonyulnak ezek a tárgyak egymáshoz a térben, hívódnak elő érzései és a múlt eseményeinek értelmezései.

Hertzberg professzor fiatalkorában vásárolt egy Bill Wechsler-festményt. Majd Wechslerék a szomszédjukba költöznek, és így veszi kezdetét a szerelemnek és barátságnak, veszteségnek és helytállásnak ez az erőszaktól, kétszínűségtől, gyilkosságtól és szenvedélytől legkevésbé sem mentes, rendkívüli története. A SoHo kifinomult művészvilágának galériáiban és a művészeti egyetemeken forgolódó Hustvedt-hősök olyannyira el vannak foglalva azzal, hogyan tegyék láthatóvá önmagukat a külvilág számára, hogyan váljanak ők maguk is műalkotássá, hogy saját életük megélésére nemigen marad idejük. Hazugságaik, megtévesztéseik és bizonytalanságaik láttán az olvasó újra meg újra felteszi a kérdést, hogy vajon érvényesek-e még napjainkban a viselkedésünket irányító társadalmi, pszichológiai és erkölcsi korlátok.

„Végső soron történeteket gyártunk abból az illékony érzéki anyagból, amely minden szempillantásban záporozik ránk, töredékes képsorokból, beszélgetésekből, szagokból, a tárgyak és az emberek érintéséből. Ezek többségét töröljük, hogy képesek legyünk valamiféle rendszerűségben élni, és az emlékezet lapjainak ez az újrakeverése egészen a halálunkig tart.”

Kategória:

„Siri Hustvedt legambiciózusabb, legnagyobb elismerést érdemlő regénye. Megbabonázza, felizgatja, felkavarja az olvasót. Hustvedt azok közé a ritka tehetségek közé tartozik, akiknek írásait egyszerre jellemzi a kiemelkedő intelligencia, a mély érzékiség és egy nehezebben meghatározható sajátosság, amelyre nem találtam jobb szót, mint a bölcsesség.”

Salman Rushdie

Hustvedt, Siri

Siri Hustvedt 1955-ben született az Egyesült Államokban. Hat regény, egy verseskötet, két esszégyűjtemény és számos ismeretterjesztő mű szerzője. Művei több mint harminc nyelven jelennek meg szerte a világon. A New York-i Brooklynban él férjével, Paul Auster íróval. Magyarul ez az első könyve.

A szerző fotóját készítette:  Marion Ettlinger

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja