Tovább olvasom

Ferrante, Elena

Amikor elhagytak

starsBetöltés...

 

Fordította: Balkó Ágnes
Megjelenés dátuma: 2017-03-23
Terjedelem: 198 oldal

 

Súly: 320 gramm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789633552797
3 490 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Nem rendelhető

Olga, a csinos és okos fiatal nő, harmonikus családban neveli két gyermekét, egészen egy átlagos délutánig, amikor a férje minden előzmény nélkül bejelenti: elhagyja. A fülledt, elnéptelenedett Torinóban Olga végigjárja a közhelyesnek is mondható stációkat, megpróbálja visszaszerezni a férjét, nyomoz a vetélytárs után, jelenetet rendez a nyílt utcán, sosem sejtett mélységekbe zuhan, otthona széthullik, gyerekei ellene fordulnak, kifordul önmagából. Pokoljárását a múlt kísértetei övezik, de a legfőbb ellenfele önmaga. Kíméletlenül szembesülnie kell egész korábbi életével, csak azután találhat vissza régi énjéhez, és teremthet új kapcsolatot. A történetből egy szerelem bukásának, egy párkapcsolat kiüresedésének megrendítő eseményei bontakoznak ki; Olga útja, amelyet tragédiákkal terhelten, konok makacssággal végigjár, drámaian egyedi, és éppen egyediségében hordozhat megváltó üzenetet minden sorstársának; talán ezért is volt akkora siker a közönség és a kritikusok köreiben egyaránt.

„És most, most elhagyott engem, magával vitte mindazt az időt, mindazt az energiát, mindazt a fáradságot, amit neki ajándékoztam, se szó, se beszéd elment, hogy egy másik nővel élvezze a gyümölcseit, egy idegen nővel, aki a kisujját sem mozdította, hogy a világra szülje, felnevelje, és azzá tegye őt, akivé lett.”

 

Kategória:

„Ferrante tökéletesen ismeri a lélek mélységeit, és nem riad vissza a szenvedély poklának ábrázolásától. Mindnyájunk közös történeteit írja meg, mindazt, ami velünk is megtörtént. Ráismerünk önnön szenvedésünkre, kínunkra, és a ráismerés által feloldozódunk. Mindeközben a regény nem ígér könnyű szabadulást, nem kecsegtet boldog befejezéssel, inkább azt sugallja, hogy a megfigyelés és önmegfigyelés józansága segíthet tovább élni. Kíméletlen és éles mondatai nyugtalanító kérdéseket ébresztenek az olvasóban.”

Tóth Krisztina

A szerző további könyvei

Ferrante, Elena

ELENA FERRANTE a kortárs világirodalom rejtélyes szerzője. Regényei zajos sikert aratnak, díjakat nyernek, de kiléte ismeretlen. Leghíresebb műve, a Nápolyi regények tetralógia eddig 15 millió példányban kelt el, Saverio Costanzo rendezésében az első két részből HBO-sorozat is készült. Amikor elhagytak című regényét Roberto Faenza filmesítette meg (A magány börtöne), A felnőttek hazug élete című regényéből pedig a Netflix készít sorozatot. 2021-ben Maggie Gyllenhaal adaptációja, Az elveszett lány a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb forgatókönyv díját.

Előkészületben: Szilánkok (2022. ősz)

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja