Tovább olvasom

Ferrante, Elena

Amikor elhagytak

starsBetöltés...

 

Fordította: Balkó Ágnes
Megjelenés dátuma: 2017-03-23
Terjedelem: 198 oldal

 

Súly: 320 gramm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789633552797
3 490 Ft2 792 Ft
Nincs készleten

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Nem rendelhető

Olga, a csinos és okos fiatal nő, harmonikus családban neveli két gyermekét, egészen egy átlagos délutánig, amikor a férje minden előzmény nélkül bejelenti: elhagyja. A fülledt, elnéptelenedett Torinóban Olga végigjárja a közhelyesnek is mondható stációkat, megpróbálja visszaszerezni a férjét, nyomoz a vetélytárs után, jelenetet rendez a nyílt utcán, sosem sejtett mélységekbe zuhan, otthona széthullik, gyerekei ellene fordulnak, kifordul önmagából. Pokoljárását a múlt kísértetei övezik, de a legfőbb ellenfele önmaga. Kíméletlenül szembesülnie kell egész korábbi életével, csak azután találhat vissza régi énjéhez, és teremthet új kapcsolatot. A történetből egy szerelem bukásának, egy párkapcsolat kiüresedésének megrendítő eseményei bontakoznak ki; Olga útja, amelyet tragédiákkal terhelten, konok makacssággal végigjár, drámaian egyedi, és éppen egyediségében hordozhat megváltó üzenetet minden sorstársának; talán ezért is volt akkora siker a közönség és a kritikusok köreiben egyaránt.

„És most, most elhagyott engem, magával vitte mindazt az időt, mindazt az energiát, mindazt a fáradságot, amit neki ajándékoztam, se szó, se beszéd elment, hogy egy másik nővel élvezze a gyümölcseit, egy idegen nővel, aki a kisujját sem mozdította, hogy a világra szülje, felnevelje, és azzá tegye őt, akivé lett.”

 

Kategória:

„Ferrante tökéletesen ismeri a lélek mélységeit, és nem riad vissza a szenvedély poklának ábrázolásától. Mindnyájunk közös történeteit írja meg, mindazt, ami velünk is megtörtént. Ráismerünk önnön szenvedésünkre, kínunkra, és a ráismerés által feloldozódunk. Mindeközben a regény nem ígér könnyű szabadulást, nem kecsegtet boldog befejezéssel, inkább azt sugallja, hogy a megfigyelés és önmegfigyelés józansága segíthet tovább élni. Kíméletlen és éles mondatai nyugtalanító kérdéseket ébresztenek az olvasóban.”

Tóth Krisztina

A szerző további könyvei

Ferrante, Elena

Elena Ferrante a kortárs világirodalom nagy rejtélye. Regényei zajos sikert aratnak, díjakat nyernek, számos nyelvre lefordítják őket, de kiléte ismeretlen. Annyi tudható róla, hogy Nápolyban született, és ő a Tékozló szeretet, az Amikor elhagytak és a Nő a sötétben szerzője. Első két regényét Mario Martone, valamint Roberto Faenza filmesítette meg. Világszerte népszerűvé a Nápolyi regények (2011–2014) című négykötetes sorozata tette, melynek Briliáns barátnőm és Az új név története című első két kötetéből az HBO készített sorozatot.  2007-ben La spiaggia di notte (Éjjeli strand) címen egy gyerekkönyve, 2019-ben pedig L’invenzione occasionale (Véletlen találatok) címen egy esszékötete is megjelent.  Az olasz irodalom egyik legnagyobb hatású szerzőjeként tartják számon.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja