Tovább olvasom

Doidge, Norman

A változó agy

Elképesztő történetek az agykutatás élvonalából

starsBetöltés...

 

Fordította: Sóskuthy György
Megjelenés dátuma: 2019-12-04
Terjedelem: 400 oldal

 

Méret: 140 x 210 mm
Kötés: FÜLES, KARTONÁLT
ISBN: 9789633556818
3 450 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Előjegyezhető

A  változó agy című könyv jegyzetanyaga itt letölthető.

„Az emberi agy képes megváltoztatni önmagát – könyvünk erről a forradalmi felfedezésről szól. A változatlan agy elmélete szerint azok, akik agyi vagy szellemi korlátokkal születtek vagy agykárosodást szenvedtek, egész hátralevő életükben fogyatékosak vagy sérültek maradnak. Kultúránkban egyfajta neurológiai nihilizmus terjedt el – az a vélekedés, hogy számos agyi probléma esetén minden kezelés hatástalan.

Amikor először hallottam híreket arról, hogy az emberi agy talán mégsem egy ilyen módon állandósult gépezet, magam akartam utánajárni a kérdésnek, hogy a bizonyítékokat is magam mérlegelhessem. Rengeteget utaztam, és egy sor kiváló agykutatót ismertem meg, akik az 1960-as évek végén, az 1970-es évek elején kimutatták, hogy az agy minden egyes tevékenysége során megváltoztatja önnön szerkezetét, és folyamatosan tökéletesítgeti áramköreit, hogy az adott feladatokat jobban tudja elvégezni. Ha bizonyos »részei« meghibásodnak, akkor néha más részek veszik át azok feladatát. Az agynak ezt az alapvető képességét neuroplaszticitás néven kezdték emlegetni.”

Az agy élő szerv, amely képes megváltoztatni önnön szerkezetét és működését. Az idegrendszeri kutatások e minden bizonnyal legfontosabb felfedezése, az úgynevezett neuroplaszticitás alapjaiban cáfolja meg azt az évszázadok óta vallott elképzelést, miszerint a felnőtt agy képtelen a változásra. És reményt kínál azoknak, akik gyógyíthatatlannak vélt agykárosodással küszködnek, ráadásul az egészséges agyra vonatkozó ismereteinket is gyarapítja.

Dr. Norman Doidge lenyűgöző esettanulmányokkal mutatja be, milyen döbbenetes mértékű fejlődést értek el olyanok, akiknek állapotát más szakemberek már reménytelennek ítélték. Megismerünk egy fél aggyal született nőt, akinek másik agyféltekéje úgy alakult át, hogy teljes agyként működjön; pácienseket, akiknek megfiatalították idősödő agyát vagy eltüntették kínzó fantomvégtag-fájdalmait. Az agy változásra való képességének felismerésével jobban megérthetjük az olyan titokzatos jelenségeket is, mint a szerelem, a szexuális vonzalom vagy az ízlés.

Idézet, kritika, recenzió helye. Kis türelmet kérünk.

(a szerk)

A szerző további könyvei

20%
Norman Doidge
Hogyan gyógyul az agy?

starsBetöltés...

5499 Ft 4399 Ft

Doidge, Norman

Dr. Norman Doidge (1950) kanadai pszichiáter, pszichoanalitikus, tudományos kutató. Első könyve, A változó agy a The New York Times bestsellere lett – a Dana Brain Foundation 30 ezer cím közül a legjobb aggyal foglalkozó ismeretterjesztő műnek választotta. Dr. Doidge a Torontói Egyetem pszichiátriai tanszékének és a New York-i Columbia Egyetem Pszichoanalitikai Oktató- és Kutatóközpontjának a munkatársa. Torontóban él. A szerző fotóját készítette: Al Gilbert, C.M.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja