Tovább olvasom

Yalom, Irvin D.

A Spinoza-probléma

starsBetöltés...

 

Fordította: Komáromy Rudolf
Megjelenés dátuma: 2021-04-23
Terjedelem: 428 oldal

 

Méret: 135 x 210 mm
Kötés: FÜLES, KARTONÁLT
ISBN: 9789633557754
3 999 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Nem rendelhető

Irvin D. Yalom A Spinoza-probléma lapjain valóságot és képzeletet gyúr egybe felejthetetlen lélektani-bölcseleti regénnyé. A filozófiai kérdések iránt mélyen érdeklődő pszichiáter párhuzamosan mutatja be Baruch Spinoza 17. századi holland gondolkodó életét, filozófiáját és hatását Alfred Rosenbergre, arra a nemzetiszocialista ideológusra, akinek speciális alakulatát a második világháború alatt a titokzatos „Spinoza-probléma” kivizsgálására vetették be. Hatalomról és szorongásról, jó és rossz eredetéről, szabadságról és a rettegés zsarnokságáról szóló meséjében a holland aranykor Amszterdamja és a náci Németország között zökkenőmentesen ingázva boncolgatja e két rejtélyes ember lelki életét és gondolkodását.

Kategória:

„A nácik a holland zsidók nyolcvan százalékát megölték. Fent, a Spinoza-ház padlásán valaki mégis egészen a háború végéig szeretettel gondoskodott két zsidó nőről, miközben a földszinten Rosenberg bevetési törzsének egy tisztje, aki úgy vélte, hogy a gyűjtemény könyvtára segítséget nyújthat a náciknak a »Spinoza-probléma« megoldásában, kifosztotta és lepecsételte a múzeumot és kisajátította az épületet. Vajon miben állhatott a Spinoza-probléma? Eltűnődtem: talán a maga módján, személyes okokból Alfred Rosenberg, ez a bizonyos náci is Spinoza után kutatott. Egyetlen rejtéllyel léptem be a múzeumba, és kettővel távoztam.
Nem sokkal ezután hozzáfogtam az íráshoz.”

Irvin D. Yalom

A szerző további könyvei

Yalom, Irvin D.

Irvin D. Yalom (1931) a Stanford Egyetem Pszichiátriai és Magatartástudományi Tanszékének professor emeritusa, író. Pszichiátriai szakmunkái, fikciót, filozófiát és pszichoterápiát ötvöző regényei világszerte népszerűek. Felesége, Marilyn súlyos betegségéről, közelgő haláláról Halálról és életről címmel közösen írtak megrendítően szép könyvet.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja