Tovább olvasom

Dalrymple, William

A sah visszatér

Háború Afganisztánért (1839–1842)

starsBetöltés...

 

Fordította: Hegedűs Péter
Megjelenés dátuma: 2022-05-18
Terjedelem: 640 oldal

 

Méret: 140 x 210 mm
ISBN: 9789633553480
5 999 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

1839 tavaszán a britek első ízben rohanták le Afganisztánt. Közel húszezer főnyi katonaság özönlötte el az országot, és állította vissza Sáh Sudzsá al-Mulk uralmát. Ám kétesztendei megszállás után véres lázadás tört ki; az afgán nép a dzsihád hívó szavára fegyvert ragadott. A hófödte hegyeken át visszavonuló brit katonákat az afgán törzsek harcosai szinte mind egy szálig lemészárolták – ez volt a 19. század legszégyenteljesebb katonai veresége.

William Dalrymple korábban publikálatlan afgán és indiai forrásokból merítve lebilincselően eleveníti fel a brit birodalmat megrendítő egyik legsúlyosabb katasztrófát. Szemléletes példázattal szolgál gyarmatosító törekvésekről, kulturális konfliktusokról és végzetes elbizakodottságról. A sah visszatér történelem a javából – égetően aktuális és könyörtelenül lényeglátó.

 

 

„2006 telén Nyugat-Afganisztán megszállásának kísérlete kezdett baljós fordulatot venni, s nekem az az ötletem támadt, hogy megírom az ország leigázására tett nevezetes első brit próbálkozás krónikáját, amikor a könnyű hódítás és egy nyugatpárti báburalkodó beiktatása után a rezsim szintén egyre hevesebb ellenállással találta magát szemben. A történelem, íme, így ismétli önmagát.”

Kategória:

„Kötelező olvasmány mindenkinek, aki szeretné átlátni a modern kori Afganisztán szövevényes viszonyait.”

Sunday Expres

Dalrymple, William

William Dalrymple (1965) skót történész, művészettörténész, író. Kutatási területe India, Pakisztán, Afganisztán és a Közel-Kelet történelme és művészete. A világ egyik legnagyobb irodalmi rendezvénye, az évente megrendezésre kerülő dzsaipúri irodalmi fesztivál társalapítója és -igazgatója. A sah visszatér című könyvéért 2015-ben Hemingway-díjat és Kapuścińki-díjat kapott; utóbbit olyan műveknek ítélik oda, melyek „irodalmi szintre emelik a riport műfaját”. Dalrymple feleségével és három gyermekével Delhi közelében egy farmon él.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja