Tovább olvasom

Winchester, Simon

A professzor és az őrült – Mese gyilkosságról, tébolyról és egy szótárról

starsBetöltés...

 

Fordította: Sóvágó Katalin
Megjelenés dátuma: 2021-03-16
Terjedelem: 240 oldal

 

Méret: 135 x 210 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789633556320
3 490 Ft2 792 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

„Minden nagy szótárnak demokratikus alkotásnak kell lennie, olyan könyvnek, amely bizonyítja a személyes szabadság, a korlátlan szóhasználat elsőbbségét a szigorú és kemény lexikális előírásokkal szemben.”

 

Dr. James Murray, az Oxford English Dictionary szerkesztője többéves levelezést követően 1896-ban úgy dönt, meglátogatja a szótár legtermékenyebb és legprecízebb önkéntesét, aki mintegy tízezer szócikkel, idézettel és példamondattal járult hozzá a 19. század egyik legnagyobb intellektuális vállalkozásának elkészítéséhez. Az önkéntes, bizonyos William Chester Minor, a levelezési címe alapján a Broadmoor Elmegyógyintézet lakója a berkshire-i Crowthorne falucska közelében. Murray gyanútlan, úgy vélte, a magának való különc, aki egyetlen oxfordi fogadáson sem jelent meg, bizonyára az intézet egyik dolgozója. Érkezése után már épp hálálkodni kezdene az igazgatónak, amikor az közli vele, hogy nem ő, hanem az egyik ápolt küldte a számtalan levelet.

Nyelvészeti krimi? Történelmi regény? Lélektani thriller? Társadalom- és szellemtörténet? Simon Winchester könyvét élvezettel fogják olvasni mindazok, akik ismerik a szavak örömét, méltányolják a kalandozásokat a lexikográfia történetében, és elámulnak azon, hogy Shakespeare korában még nem léteztek szótárak.

Kategória:

„A professzor és az őrült egyszerre lebilincselő és megindító, nagyszerű rekonstrukciója egy hihetetlen barátság történetének az Oxford English Dictionary főszerkesztője és egy súlyos téveszméktől szenvedő, a világtól elzárt dühöngő őrült, az OED megteremtésének legszorgalmasabb munkatársa között. Ez a történet is azt bizonyítja, hogy a munka és a barátság a legmélyebb, legreménytelenebb pszichózisban is megváltás lehet.”
Oliver Sacks

Winchester, Simon

Simon Winchester 1944-ben született Londonban. Író, újságíró, rádióriporter. Élete nagyobb részében külföldi tudósító volt, noha 1966-ban geológusi diplomát szerzett Oxfordban. Mielőtt megkezdte újságírói pályafutását, egy évig geológusként dolgozott Nyugat-Ugandában, majd az Északi-tengeren. 1987 óta szabadúszó író. A professzor és az őrült című kultuszregényéből Mel Gibson és Sean Penn főszereplésével készítettek filmet.

Egy kis farmon él a massachusettsi Berkshire megyében. Magyarul ez az első könyve. Fotó: Marion Ettlinger/Getty Images

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja