Tovább olvasom

Du Sautoy, Marcus

A kreativitás kódja

Hogyan tanul a mesterséges intelligencia írni, festeni és gondolkodni
starsBetöltés...

 

Fordította: Seres Iván
Megjelenés dátuma: 2022-04-13
Terjedelem: 340 oldal

 

Méret: 140 x 210 mm
ISBN: 9789633555774
4 499 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

A prímszámok zenéje szerzőjétől

 

„Káprázatos utazás a mesterséges intelligencia eljövendő világába.”

Jeanette Winterson, A szenvedély szerzője

 

Képes-e szimfóniát szerezni, díjnyertes regényt írni vagy remekművet festeni a számítógép? És ha igen, vajon felismerjük-e majd, hogy nem ember, hanem egy gép alkotásáról van szó?

A mesterséges intelligencia terén végbement fejlődés sok tekintetben meglepetést kelt: tapasztalhatjuk, hogy a számítógép ugyanolyan jól megold hagyományosan ember által végzett feladatokat, mint maga az ember – ha nem jobban. De lehet-e kreatív a számítógép? Elképzelhető, hogy hamarosan megtanulja, mi az, ami megragad bennünket a művészi alkotásokban, és megérti, hogy miben különbözik az az érdektelentől?

A kreativitás kódjában Marcus du Sautoy a kreativitás természetét vizsgálja, s közben fontos útmutatást ad az algoritmusok működéséhez, a működésük alapjául szolgáló matematikai szabályokhoz. Azt kutatja, hogy a műalkotások érzelmi hatása mennyiben fakad agyunk minta és struktúra iránti fogékonyságából, és mit jelent kreatívnak lenni a matematikában, a képzőművészetekben, a nyelvben, a zenében. Az eredmény izgalmas és különös felfedezés a mesterséges intelligencia és az emberi lét lényegéről.

„Csodálatos, zseniális és szórakoztató!”

Philippe Sands, a Kelet–nyugati utca szerzője

A szerző további könyve

20%
Marcus Du Sautoy
A prímszámok zenéje – Miért olyan fontos a matematika egyik megoldatlan problémája?
starsBetöltés...
Az iskolában a gyerekek megtanulják, hogy a prímszámok csak önmagukkal és eggyel oszthatók. Azt viszont nem tanítják meg nekik, hogy az emberi tudás keresése során a prímek jelentik a legcsábítóbb rejtélyt. Hogyan lehet megjósolni, mikor fog felbukkanni a következő prímszám? Létezik-e olyan formula, amely prímeket tud generálni? 1859-ben Bernhard Riemann német matematikus előállt egy hipotézissel, amely megoldást javasolt a prímszámok eloszlásával kapcsolatos rejtélyre. Mielőtt azonban sejtését bizonyíthatta volna, meghalt, így a rejtély csak fokozódott. Izgalmas könyvében Marcus du Sautoy különc és zseniális tudósok történetét meséli el, akik megszállottan keresik a megoldást, mely idővel olyan sokféle területet forradalmasított, mint az e-kereskedelem,...

3900 Ft 3120 Ft

Du Sautoy, Marcus

Marcus du Sautoy (1965) az Oxfordi Egyetem matematikaprofesszora. 2008-ban egyetemétől rangos kinevezést kapott: a Közérthető Tudományért Simonyi-professzora lett. 2009-ben a Royal Society a tudomány kitűnő népszerűsítéséért odaítélhető Faraday-díjjal jutalmazta, 2016-ban pedig a tagjai közé választotta. Marcus du Sautoy Londonban él. Szerzőfotó: PuzzlePix/REX/JAB Promotions

 

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja