Tovább olvasom

Marshall, Tim

A földrajz fogságában

Tíz térkép, amely mindent elmond arról, amit tudni érdemes a globális politikai folyamatokról

starsBetöltés...

 

Fordította: Makovecz Benjamin; Zsuppán András
Megjelenés dátuma: 2021-05-06
Terjedelem: 364 oldal

 

Méret: 140 x 210 mm
ISBN: 9789633559154
4 999 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Új fejezettel bővült a kötet: A földrajz könyörtelen hatalma című új fejezet néhány olyan régiót említ, mely hatással lehet világunk jövőjére.

Iráni atomalku, párizsi klímaegyezmény, Iszlám Állam, ukraj­nai háború – kifejezések, melyekkel gyakran találkozhatunk a hírekben, tudósításokban. De vajon tudjuk-e, értjük-e, mit jelentenek? Tim Marshall brit újságíró segít eligazodni a na­ponta ránk zúduló információáradatban, s közben ráirányítja a figyelmünket a földrajzi fekvés fontosságára.

A politikusok mozgásterét mindig is korlátozták or­száguk földrajzi viszonyai: a hegyek, a folyók, az éghajlat, a tengerek, a sivatagok. A szerző tíz fejezetben (többek közt Oroszország, Kína, Egyesült Államok, Latin-Amerika, Közel-Kelet, Európa) térképek segítségével vázolja fel e régiók múltját és jelenét, s közben rámutat a fontosabb tényezőkre, melyek történelmüket befolyásolták.

 

„Vlagyimir Putyin vallásos embernek mondja magát és lelkesen támogatja az orosz ortodox egyházat. Ha csakugyan így van, lehet, hogy esti imája végén olykor felsóhajt: »Istenem, miért nem teremtettél néhány hegységet Ukrajnába?«

Ha Isten hegységeket adott volna Ukrajnának, a Kelet-európai-síkvidéknek nevezett roppant terület nem lenne oly igen alkalmas arra, hogy mindig onnan támadják meg Oroszországot. Így azonban Putyinnak nincs választása: meg kell próbálnia legalább ellenőrzése alatt tartani a nyugat felé húzódó irdatlan lapályt. Így van ezzel minden ország, legyen nagy vagy kicsiny. A földrajzi fekvés kényszerhelyzet a vezetőiknek; sokkal kevesebb mozgásteret és választási lehetőséget hagy számukra, mint gondolnánk. Ez volt a helyzet Athénnal, a perzsákkal, a babiloniakkal és a korábbi civilizációkkal is; ezzel szembesült minden uralkodó, aki népe védelmére biztos pozíciókat keresett.”

"Tim Marshall rendkívüli tudással vázolja fel az aktuális geopolitikai tájképet, és módszeresen kiegészíti azt a várható (és már elég jól látható) ökológiai, illetve fegyverkezési következményekkel. Mindezt szellemes, eredeti stílusban teszi, amit még tovább csavar Makovecz Benjamin bravúros fordítása. Ritkán kényezteti az olvasót egy népszerű-tudományos kiadvány ilyen gazdag, nyelvi leleményekben fürdőző szöveggel"

Magyar Narancs – Götz Eszter

A szerző további könyvei

20%
A földrajz hatalma

starsBetöltés...

4999 Ft 3999 Ft

20%
Falak
starsBetöltés...

3999 Ft 3199 Ft

Marshall, Tim

Tim Marshall (1959) brit újságíró, külügyi szakértő. Korábban a Sky News szerkesztője, a BBC munkatársa. Tudósított többek közt a boszniai, macedóniai, koszovói, afganisztáni, iraki, szíriai és izraeli konfliktusokról. Az általa

2015-ben alapított hírelemző portál, a TheWhatandtheWhy.com főszerkesztője. A földrajz fogságában és a Falak után ez a harmadik magyarul olvasható könyve.

 

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja