Tovább olvasom

Sacks, Oliver

A férfi, aki kalapnak nézte a feleségét

és más orvosi történetek

starsBetöltés...

 

Megjelenés dátuma: 2022-04-20
Terjedelem: 340 oldal

 

Méret: 135 x 215 mm
ISBN: 9789633556276
4 299 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

A nagy sikerű Ébredések szerzőjének klasszikusa

 

Hogyan lehet úgy élni, ha nem ismerjük fel az arcokat, vagy arcot látunk ott is, ahol nincs? Miképpen boldogulhatunk a mindennapokban, ha csak a tőlünk jobbra lévő dolgokat érzékeljük, a balra esőket nem? Oliver Sacks meghökkentő orvosi esettörténeteiben a hangsúly nem a betegségek rémséges leírásán van; a szerzőt a fogyatékosságaival küzdő ember belső világa érdekli. Soha nem téveszti szem elől, hogy az orvostudomány „tárgya” végső soron nem a betegség, hanem a betegség sújtotta, szenvedő, küszködő ember. Történeteit olvasva rácsodálkozunk az emberi természet és képességek lenyűgöző sokszínűségére, egyben felülvizsgálhatjuk a fogyatékosságról vallott nézeteinket.

 

„Mrs. B., aki korábban kutatóvegyész volt, váratlan személyiségváltozáson ment keresztül: »vicces« lett (élcelődött és pikáns szójátékokat gyártott), meggondolatlan és »felszínes«. Először azt hitték, hipomán, de aztán rájöttek, hogy agydaganata van. A koponyaműtét során a remények ellenére nem az agyburok jóindulatú daganatát találták, hanem egy hatalmas rákos daganatot, amely mindkét homloklebeny szemüreghez közeli felszínére kiterjedt.

Első találkozásunkkor vidámnak, jókedvűnek láttam – kész »humorzsák«, mondták róla az ápolónők –, csak úgy ontotta a sziporkákat és az elmés megjegyzéseket.

– Igen, atyám – fordult hozzám egyik alkalommal.

– Igen, nővér – helyeselt máskor.

– Igen, doktor úr – mondta legközelebb.

Úgy tűnt, váltogatva használja a megszólításokat.

– Akkor én most ki vagyok? – kérdeztem végül némi éllel.

– Ha az arcát meg a szakállát nézem – felelte –, akkor egy archimandrita jut az eszembe; ha a fehér köpenyét, akkor egy nővér; ha pedig a sztetoszkópját, akkor egy orvos.

– Tehát nem egyben lát engem?

– Nem, nem egyben látom.”

„Oliver Sacks az orvosi esettanulmányokból irodalmi műfajt teremtett.”

Der Spiegel

A szerző további könyve

20%
Oliver Sacks
Hála

starsBetöltés...

1490 Ft 1192 Ft

Sacks, Oliver

Oliver Sacks (1933–2015) brit származású amerikai neurológus és író. Ébredések (1973) című kötetéből Robert De Niro és Robin Williams főszereplésével nagy sikerű film készült, amelyet Oscar-díjra jelöltek. A férfi, aki kalapnak nézte a feleségét című könyvét Peter Brook vitte színpadra. A szerző saját balesetét feldolgozó műve, a Fél lábbal a földön 2007-ben, az élettől búcsúzó, Hála című kötete 2017-ben jelent meg magyarul a Park Könyvkiadónál. A szerző fotóját készítette Chris McGrath/Getty Images.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja