Tovább olvasom

Åsbrink, Elisabeth

1947 – Újrakezdés a háború után


starsBetöltés...

 

Fordította: Dobosi Beáta
Megjelenés dátuma: 2019-06-11
Terjedelem: 276 oldal

 

Méret: 135 x 190 mm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA
ISBN: 9789633555156
3 490 Ft

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

„Soha többé, mondják az emberek világszerte egymásnak és maguknak.”

1947-ben Európa és a világ a háború borzalmaiból éledezik. Párizsban az embereket elvarázsolják (vagy éppen felbőszítik) Dior ruhakölteményei, a közép-kelet-európai országokban a kommunisták hatalomátvételre készülődnek, égetővé válik a palesztin konfliktus, zajlanak a nürnbergi perek, megszületik az emberek és nemek közti egyenlőség gondolata.

Elisabeth Åsbrink – Florian Illies: 1913. Az évszázad nyara című könyvéhez hasonlóan – hónapról hónapra mutatja be ennek az évnek a főbb történéseit. A mozaikszerűen felvillanó pillanatképek előterében, a kötet közepébe ékelve a magyar származású szerző családjának megrázó története áll, ez teszi könyvét erősen személyessé.

1947 színes és fordulatos krónikája arra is fájóan rámutat, hogy számos akkori folyamat és döntés hatása napjainkig ível, és ma is aktualitással bír.

Kategória:

„A múlt sosem hal meg. Még csak el sem múlik.”

William Faulkner

Åsbrink, Elisabeth

Elisabeth Åsbrink író, újságíró, Stockholmban és Koppenhágában él, újságíróként és íróként is számos díj tulajdonosa. A szerző mindhárom eddigi könyvét August-díjra jelölték, az And in Wienerwald the trees are still standing 2011-ben el is nyerte a legjobb könyvért járó díjat non-fiction kategóriában. 2012-ben drámaíróként is debütált. 2000 és 2015 között televíziós újságíróként is dolgozott.

Az 1947 a harmadik kötete, amely egyidejűleg jelent meg Svédországban, Dániában és Norvégiában 2016-ban, és elnyerte a Svéd Királyi Akadémia díját. Azóta számos nyelvre lefordították, remek fogadtatásban részesült többek között Franciaországban, Olaszországban, Amerikában és Ausztráliában is.

A Svéd Állami Rádióban vezetett egy műsorsorozatot (SOMMER in P1), amelyben alkotótársai voltak: Björn Ulvaeus (ABBA), Lars Ulrich (Metallica), Michael Nyqvist és Mikael Persbrandt színész és Lars Norén író. Magyarul az 1947 az első könyve.

A szerző fotóját készítette: Eva Tedesjö

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja