Tovább olvasom

Weil, Jiří

Élet csillaggal


starsBetöltés...

 

Fordította: Detre Zsuzsa
Megjelenés dátuma: 2015-09-10
Terjedelem: 280 oldal

 

Súly: 420 gramm
Kötés: KEMÉNYTÁBLA, VÉDŐBORÍTÓ
ISBN: 9789633550854
3 500 Ft2 800 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Hatágú a sárga csillag, a közepéről görnyedt, púpos, idegen nyelvű felirat vigyorog. Josef Roubíček kabátjára ölti a csillag ágait, és bal oldalon, pontosan a szíve fölött hordja, egy centivel se lejjebb vagy följebb. Erre szigorú előírások vonatkoznak. Próbálja megszokni, hogy viszonylag szabályosan verő szíve fölött ezzel a jelvénnyel jár-kel-oson Prága utcáin. Mert villamosra többé nem szállhat. Egyedül marad az emberek között, egyes-egyedül, mert mindenki kitér az útjából. Többé nem tartozik senkihez. Mindennap új szabályok lépnek életbe és új deportálási listák készülnek. Képzeletben leveleket fogalmaz hajdani kedveséhez, aki még időben elmenekül a városból, később, amikor már alig emlékszik rá, egy mellé szegődött macskához beszél. Regisztrálja az élet apró-cseprő dolgait, így nem veszti el kapcsolatát a valósággal. Az életével. És így menekül meg.

Kategória:

Vékonyka könyv, jó címmel, rutinos olvasóként egy hétre taksálom magamban még a legnagyobb hajtás közepette is. Aztán, tessék, másfél hónap után is vele vagyok, újra és újra visszalapozok, forgatom a számban a mondatokat, nézek rá egyenként a szereplőkre.

Revizor - a kritikai portál

A szerző további könyvei

20%
Jiří Weil
Moszkva – A határ

starsBetöltés...

3450 Ft 2760 Ft

20%
Jiří Weil
Mendelssohn a tetőn

starsBetöltés...
Ez a fekete humorral és mély együttérzéssel megírt megrázó regény a német nácik által igazgatott Cseh–Morva Protektorátus mindennapjait eleveníti föl....

3500 Ft 2800 Ft

Weil, Jiří

Jiří Weil (1900–1959) baloldali irányultságú újságíró, aki a harmincas évek elején Moszkvában dolgozik, ahonnan kitelepítik a Balkas-tóhoz. Ezekről az élményeiről a Moszkva – A határ és a Fakanál című regényeiben számol be, a világon szinte elsőként ábrázolva a sztálini világot. 1935-ben, hazatérésekor, máig sem tisztázott okokból kizárják a kommunista pártból. A német megszállás alatt, zsidó származása ellenére, sikerül elkerülnie a koncentrációs tábort, Prágában rejtőzik a háború végéig. Az 1948-as államfordulat után megfosztják minden publikálási lehetőségtől. A szilencium 1957-ig tart. Életművét a kritika és a közönség az 1960-as évek elejétől értékéhez méltón ítéli meg. Ma őt tartják az egyik legjelentősebb cseh írónak, kelet-európai szerzők egész nemzedéke tekinti mesterének, köztük Ladislav Fuks, Danilo Kiš és Milan Kundera. Hogy végre a világ is felfedezte, az Philip Roth és Harold Pinter lelkes szavainak köszönhető.

Tovább a szerző oldalára

A szerkesztő ajánlja