Tovább olvasom

(szerk.) Rényi András

A túlélő árnyéka – Az El Kazovszkij-élet/mű

starsBetöltés...

 

Megjelenés éve: 2017
Terjedelem: 364 oldal

 

Méret: 240 x 275 mm
Kötés: kartonált
ISBN: 9789631278996

 

11 990 Ft9 592 Ft
Mennyiség

A könyv  kiadója az El Kazovszkij Alapítvány.

Az album a 2015 novemberében (nyolc évvel El Kazovszkij halála után) a Magyar Nemzeti Galériában megnyílt kiálltás anyagát tartalmazza – a tárlatot három hónap alatt több mint harmincezren láttak.  A művész hagyatékát kezelő alapítvány kezdeményezésére mintegy négyszáz mű és több száz személyes tárgy került bemutatásra, de akkor nem volt mód dokumentálni a tárlatot. A  jelentős közönségsiker abban is kifejezésre jutott, hogy sokan ajánlották fel segítségüket is a katalógushoz.

A kiállítást eleve nem szántuk életmű- vagy emlékkiállításnak, inkább friss, kortársi szempontú újraértelmezésére törekedtünk – heterogén aspektusok egyidejű érvényesítésére, erős állításokon alapuló, feszes válogatásra, hatásos és látványos rendezésre.

A kötet első felében található tanulmányok az életmű egy-egy – a kiállításon is bemutatott – aspektusát dolgozzák fel és számos új ismerettel, adattal és felismeréssel gazdagítják a művészről kialakult képet. A  katalógus-rész szorosan követi a tárlat tizenkilenc számozott szekcióból álló szerkezetét. A reprodukciók közé illesztett szöveges kommentárok és El Kazovszkij-idézetek megkönnyítik a labirintus-szerű kiállítótér bejárását. Az utólagos szerkesztésnek köszönhetően nagy számban kerülhettek a katalógusba interieur-képek is, továbbá elérhetővé vált egy olyan újszerű online animációs program is, amely képes az eredeti térélmény valós idejű felidézésére.

Kategorizátlan

„Nyomhagyás, csakis ez érdekel. A művészetben is, nem akarok berendezkedni, csak nyomot hagyni. Ideiglenes lét ideiglenes nyoma – ez az emberi maximumom.”

El Kazovszkij

A szerkesztő ajánlja