Tovább olvasom

Yalom, Irvin D.

A Spinoza-probléma

starsBetöltés...

 

Fordította: Komáromy Rudolf
Megjelenés éve: 2017
Terjedelem: 428 oldal

 

Méret: 135 x 210 mm
ISBN: 9789633552766
4 500 Ft3 600 Ft
Mennyiség

Állandó 20% kiadói kedvezmény!

Rendelhető, raktáron
Szállítási idő 1-3 munkanap

Irvin D. Yalom A Spinoza-probléma lapjain valóságot és képzeletet gyúr egybe felejthetetlen lélektani-bölcseleti regénnyé. A filozófiai kérdések iránt mélyen érdeklődő pszichiáter párhuzamosan mutatja be Baruch Spinoza 17. századi holland gondolkodó életét, filozófiáját és hatását Alfred Rosenbergre, arra a nemzetiszocialista ideológusra, akinek speciális alakulatát a második világháború alatt a titokzatos „Spinoza-probléma” kivizsgálására vetették be. Hatalomról és szorongásról, jó és rossz eredetéről, szabadságról és a rettegés zsarnokságáról szóló meséjében a holland aranykor Amszterdamja és a náci Németország között zökkenőmentesen ingázva boncolgatja e két rejtélyes ember lelki életét és gondolkodását.

Kategória:

„A nácik a holland zsidók nyolcvan százalékát megölték. Fent, a Spinoza-ház padlásán valaki mégis egészen a háború végéig szeretettel gondoskodott két zsidó nőről, miközben a földszinten Rosenberg bevetési törzsének egy tisztje, aki úgy vélte, hogy a gyűjtemény könyvtára segítséget nyújthat a náciknak a »Spinoza-probléma« megoldásában, kifosztotta és lepecsételte a múzeumot és kisajátította az épületet. Vajon miben állhatott a Spinoza-probléma? Eltűnődtem: talán a maga módján, személyes okokból Alfred Rosenberg, ez a bizonyos náci is Spinoza után kutatott. Egyetlen rejtéllyel léptem be a múzeumba, és kettővel távoztam.
Nem sokkal ezután hozzáfogtam az íráshoz.”

Irvin D. Yalom

A szerző további könyvei

Yalom, Irvin D.

Irvin D. Yalom (1931) orosz zsidó bevándorló szülôk gyermekeként született Washingtonban. A Stanford Egyetem pszichiátriaprofesszora, író. A Schopenhauer-terápia, az Amikor Nietzsche sírt meg a Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek mellett több klasszikus pszichiátriai szakmunka (amilyen a megjelenés előtt álló Egzisztenciális pszichoterápia) szerzője. A szerző fotóját készítette: Joseph Siroker

Tovább a szerző oldalára

„Jó néhány éve nem olvastam ennél izgalmasabb regényt.”

Sir Anthony Hopkins

A szerkesztő ajánlja